"Fırat Suyu Kan Ağlıyor!!"
Yaşam, 30 Haziran 2022 15:42Erzincan iliçte önceki günlerde son iki kez siyanür sızıntısı olması bölge halkını ve Fırat suyu nun geçtiği tüm yerlerde oluşacak ekolojik yıkım doğa tahribatı ve doğal ortamda çevrenin canlılarının yok oluşu ülkemizin tüm bölgelerinde tepkiyle karşılandı ve basın açıklamaları ile tedbirlerin alınmamamsını şiddetle kınadılar
Erzincan iliçte önceki günlerde son iki kez siyanür sızıntısı olması bölge halkını ve Fırat suyu nun geçtiği tüm yerlerde oluşacak ekolojik yıkım doğa tahribatı ve doğal ortamda çevrenin canlılarının yok oluşu ülkemizin tüm bölgelerinde tepkiyle karşılandı ve basın açıklamaları ile tedbirlerin alınmamamsını şiddetle kınadılar
Malatya çevre platformu Malatya postanesi önünde basın açıklaması yaparak sızıntının bir an önce durdurulması ve o ocağın derhai kapatılmasını isteyerek “ Erzincan İliç Çöpler Madeni geçtiğimiz yıl proje kapasite artışı başvurusu ile 3 katı daha büyütülmek için ÇED olumlu raporu aldı. İtirazlar sonucu mahkemenin atadığı bilirkişilerin keşfi geçtiğimiz nisan ayında yapıldı. Bilirkişi raporu beklenirken, son iki ayda iki kez siyanür sızıntısı ile gündemde İliç !
Sormak isteriz, bu denli büyük felaketlerden sonra mı Yürütmenin Durdurulmasına Karar Verilmesi gerekirdi? Oluşacak ekolojik yıkım, doğa tahribatı, doğal ortam çevrenin canlıların yok oluşundan bu işi yürütmekte olan maden şirketi, ÇED Olumlu kararı veren ilgili kurumlar, yürütmenin durdurulmasına karar vermeyen ya da bu kararı erteleyen makamlar topyekun sorumludur.
Çöpler Altın Madenini işleten Anagold şirket yetkililerinin yalanladığı ilk felaket, madenin içindeki Pasa Dağında heyelan sonucunda mebranın yırtılması ile oluşan siyanür sızıntısı ile siyanürlü solüsyon ve sülfürik asitin toprağa karışmasıydı.
Konuyla alakalı verilen soru önergelerine dahi yalan iddiasında bulunan şirket 21 Haziran günü meydana gelen ikinci kazayı ise kamuoyu baskısıyla, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının açıklamaları sonucunda kabul etmek zorunda kaldı.
Yaşanan felaket ile 20 ton saf siyanür toprağa ve suya karıştı.
Bakanlık ‘çevre kirliliğine neden olan altın madenine ‘en üst sınırdan ‘ idari para cezası kesildiğini belirtti. Yaşanan felaket sadece çevre kirliliği başlığı altına sığdırılarak küçümsenemez. En üst sınırdan verilen ceza bu yok oluşu, tahribatı, kirliliği engellemez. Kapasite artışının engellenmesi ve maden faaliyetlerinin bir an önce durdurulup, maden ocaklarının kapatılması gerekmektedir.
Erzincan İliç için ve TÜM Yukarı Fırat havzası için, geleceğimiz için, doğa talanını durdurmak için, sağlıklı ve düzenli bir çevrede yaşama hakkımızı – insanlık hakkımızı korumak için Çöpler Altın Madeni Proje Artırımını kabul etmiyor uz.
Altın Madeniyle alakalı bütün faaliyetlerin durdurulmasını sonrasında maden ocağının kapatılmasının, bütün insanlık, doğal çevre ve canlılar için en zaruri ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.
Madeni geçici süre durdurmak yetmez!
Kapasite artışını iptal edin!
Yukarı Fırat Havzasını yok eden madeni kapatın!
Siyanür Fırat ın kaderi değildir!
Bu doğa talanına, Doğa kırımına dur diyebilmek adına çevre mücadelesi veren bütün halkları haklı isyanımıza davet ediyoruz.
Dinleyin EY!Burası İliç burası Fırat !Burada umutsuzluk haram !Kulak verin toprağa !Nice saraylar harman yeri , nice sultanlar harman oldu bu topraklarda .Son sözü hep toprak söyler , bu yüksek göklerin altında !!” denildi.
Yaşam, 30 Haziran 2022 15:42
Yorumlar (0)