AGBABA; MALATYA'DA MADENLER CİDDİ SIKINTI YARATIYOR
Gündem, 19 Kasım 2024 12:34
ABA, “MALATYA’DA MADENLER CİDDİ SIKINTI YARATIYOR”
MALATYA'NIN TABİRİYLE "YEL ESTİ, ELEKTRİK KESİLDİ
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, kış saati uygulaması, elektrik özelleştirmesi ve Malatya’da madenlerin yarattığı sorunları dile getirdi.
Ağbaba, konuşmasının başında; “Sayın bakan bütçenin hayırlı olmasını diliyorum ama fakir fukara için hayırlı olmayacağını siz bütçeyi sunarken açıkladınız. Geçtiğimiz yıl seçimde söylemiş olduğunuz fakire fukaraya daha indirimli elektrik vermeyi bu dönem kaldırıyorsunuz. Dolayısıyla fakir fukaranın hayrına olacak bir şey değil” dedi.
ÇOCUKLARINIZ YAKANIZDAN TUTMUYOR MU?
Kış saati uygulamasının yıllardan beri Türkiye'nin gündemini meşgul eden bir durum olduğunu kaydeden Ağbaba, “Dünyada 71 ülkede 26 Ekim Cumartesi gününü 27 Ekim Pazar gününe bağlayan gecede kış saati uygulamasına geçildi. Maalesef, anlaşılmaz bir şekilde Türkiye bu uygulamaya geçmiyor. Acaba burada kimin ne kârı var, onu merak ediyoruz. Şu soruyu sormak istiyorum: Allah bağışlasın çocuklarınızı, acaba çocuklar sizin yakanızı tutmuyor mu okula giderken? Hadi, biz bir şey diyemiyoruz da, o küçük çocuklar demiyor mu? Gecenin karanlığında, zifiri karanlıkta okula giderken ben sizin çocuklarınızın yerinde olsam yakanızı tutarım. Hem çalışanlar açısından hem öğrenciler açısından çok ciddi bir problem, bu problemin çözülmesini istiyoruz” dedi.
MADEN OCAKLARI İNSAN YAŞAMINA VE DOĞAYA ZARAR VERİYOR
Malatya’nın madenler konusunda da ciddi sıkıntılar yaşadığını kaydeden Veli Ağbaba, “Malatya'da Hekimhan ve Kuluncak yöresinde çok sayıda maden var. Bu madenler çıkarılıyor, maalesef çıkarılırken o köy yollarına çok zarar veriliyor, tozdan topraktan geçilmiyor. İnsan sağlığı ve doğaya zarar veriyor. Örneğin, Hekimhan'da demir madeninin çıkarıldığı Güvenç-Basak yolu hâlâ yaptırılamıyor. Güvenç Köyü'nün hemen yanı başında, yaklaşık 600-700 metre ilerisinde her yıl "Arıtma yapacağız." diyorlar, "Toz arıtmasını yapacağız." diyorlar. Bir türlü yapılmıyor, köy toz toprak içerisinde, acayip bir koku var. Şunu merak ediyorum: Şimdi, sanırım yanlış bilmiyorsam oradaki madenleri işleten kârın binde 2'si oradaki yerel yönetime veriliyor .Bu yerel yönetime verilirken de -örneğin Hekimhan Belediyesiyle az önce konuştum - o binde 2'nin yüzde 80'i Valiliğe veriliyor, kalan yüzde 20'si Belediyeye veriliyor; bir de çok cüzi tutar, hakikaten orada devasa paralar kazanılıyor madenlerden. Bu sadece CHP'li belediyeler için değil, bütün belediyeler için geçerli. Bu oranın artırılmasıyla ilgili bir düşünce var mı, bir çalışma var mı? Yani hiç olmazsa belki para da verilir ama örneğin o yörelerde eksik okullar yaptırılabilir, kreşler yaptırılabilir, yollar yaptırılabilir; bununla ilgili çok ciddi bir beklenti var, bunu size iletmek istiyorum” dedi.
Gündem, 19 Kasım 2024 12:34
Yorumlar (0)