Ali İhsan Öztürk
[email protected]
ALEVİLİK İNANCINDA HIZIR ORUCU
09 Şubat 2021 11:11
Hızır Orucu; Her yıl Şubat ayının 13, 14 ve 15. günleri tutulan ve 3 gün süren orucun adıdır.
Hızır Orucu, Alevi inancında her yıl 13 Şubat’ta başlayan ve 3 gün süren oruçtur.
İslam kaynaklarında net olarak bu günlerde oruç tutma hakkında bir bilgi yer almamaktadır.
Fakat bu oruç halk arasında tutulan bir oruç haline gelmiştir. Sonuç itibari ile oruç tutmak hayırlı bir niyettir.
Hızır Orucu, Hızır Aleyhisselam’a adanır. Hızır’a adanan bu oruç ardından Hızır Cemi yapılır, oruç boyunca geleneksel olarak Alevi köylerinde sazlar çalınır, deyişler söylenir ve Hızır peygamber ile ilgili hikâyeler anlatılır.
Hızır yol gösterendir.
Vesiledir.
Mürşittir.
Çünkü o ilahi rahmet ve sırların bilgisine sahiptir.
Hızır Ayında Ne Yapılır?
1. Üç gün oruç tutulur,
2. Hızır Cemi yapılır,
3. Kurban kesilir,
4. Aile ziyaretleri yapılır,
5. Oruca niyetlenilir.
HIZIR ORUCUNUN TARİHÇESİ
Kutsal kitaplarda anlatıldığı üzere; Nuh Aleyhisselam Tanrı’ya seslenerek “Yarabbi kullarının bana ne yaptığını görüyor musun bunlara hidayet ver, doğru yolu göster. Hidayetten nasipleri yoksa bana sabır ver.
Bunların içinde imana gelecek kimse var ise bana bildir.’’ diye yalvardı.
Allah’tan bir vahiy geldi ve : “Bir gemi yap! İmana gelenleri o gemiye al.
Tufan kopacak, sana inanmayanlar ve Allaha iman etmeyenler helak olacaklar.’’ dendi.
Bir rivayete göre de kendisine inanmayan Kenan adındaki oğlu ve annesi bu gemiye binmediler ve tufanda boğuldular. Tufan zamanı gemi su üzerinde bir süre dolaştıktan sonra bir afat başladı.
Fırtınaya ve dalgalara tutulan gemideki halk feryat ve figan ederek ’’ Ya Hızır, sen bizi kurtar!’’ diye dua ettiler. Üç gün üç gece fırtına devam etti. Gemi her taraftan su almaya başladı ve battı batacak derken, bu sırada bir yeşil el gelip gemiyi batmaktan kurtardı.
Bu olaydan sonra sular sakinleşti, fırtına durdu. İşte o zamandan beri insanlar, Dergâhı Hakk’a üç gün oruç nazır etmişler. Böylece her yıl üç gün oruç tutarak Hızır Aleyhisselam’ın yardımını dilerler.
Anadolu’daki Alevilerde anlatılan rivayetlerde, Hızır Aleyhisselam ve İlyas Aleyhisselam peygamber mertebesinde iki kardeştirler.
Bunlardan Hızır karada İlyas deryada zorda ve darda kalanların imdadına koşarlar ve ikisi de ölümsüzdürler. Ab-ı hayat çeşmesinden su içtiklerine, abı hayat ölümsüzlük çeşmesinden su içenlerin yalnız bu iki kutsal kişinin olduğuna, hep yaşadıklarına, her yerde hazır ve nazır olduklarına inanılır.
Onlar yürekten aşk ile çağıran herkesin imdadına erişirler. Hızır Aleyhisselam bizim inancımızda aksakallı, nur yüzlü, boz bir ata binip dağda ve deryada dolaşır. Onun için halk dilinde (Bozatlı Hızır) diye çağrılır ve hakkında binlerce hikâye vardır.
Aleviler, Hızır ayında üç gün oruç tutup, Hızır Cemi yapar ve kurban keserler. Bu dönemde aile ziyaretleri yapılır, oruca niyetlenilir, akşam yemeğinden sonra sahura kalkmadan ertesi günün akşamına kadar oruç tutulur.
Genellikle mevsim itibarıyla kışın Hızır orucu tutulduğundan, insanlar Anadolu’daki küçük yerleşim birimlerinde (köylerde ve mezralarda ) yan yanadırlar. Sazlar çalınır, deyişler söylenir ve Hızır Aleyhisselam ile ilgili menkıbeler anlatılır.
Orucun üçüncü günü buğday taneleri sacda kavrularak taştan yapılmış el değirmenlerinde (dıştar) öğütülür. El değirmeninde öğütülen buğday unu, irmik gibi olur. Elenerek, tepsi veya temiz bir bez üzerine toplanır, hiç dokunmadan o gece bekletilir. Genç kızlar ve oğlanlar, hane halkı niyet tutar ve uyurlar.
Ertesi sabah irmiğin üzerinde iz olup olmadığına bakılır? Şayet iz varsa Hızır’ın uğradığına inanılır ve dua edilir. Alevilerin yaşadığı çoğu bölgede bu kavrulmuş ve öğütülmüş buğday irmiğine “gavut” denilir.
Bu irmik oruç sonunda pişirilip içine tereyağı dökülerek tüm komşularla birlikte dua edilerek yenir. Sıra ile her evden birkaç lokma yenilerek köydeki tüm evler dolaşılır. Hızır ayında cem yapan aileler pirini veya rehberini çağırır, kurbanını keser. Mali durumu iyi olmayanlar kurban kesmeden de cem yapabilir. Alevi köylerinde Hızır Cemi oldukça yaygındır.
Ceme herkes banyosunu yaparak, temiz elbiselerini giyerek katılır. Uzun zaman oturamayacak ve anlatılanları dinleyemeyecek yaştaki küçük çocuklar ve hastalar ceme gitmez veya götürülmez. Kadınlar, ceme giderken süs ve ziynet eşyaları takmazlar. Hakkın huzuruna oldukça sade ve temiz gidilir.
Anadolu Alevilerinde Bozatlı Hızır sözü oldukça yaygındır. İnsanlar çoğu yeminlerini ve adaklarını onun adıyla yaparlar. Hızır aşkına istenen ve Hızır aşkına verilen şeyler makbul ve muteberdir. Isimlerin çoğu Hızır adıyla anılır (Hızır Dağı, Hızır Ocağı, Hızır Çesmesi, Hızır Gölü, Hızır Yolu).
Bozatlı Hızır darda kalan tüm insanların yardımcısı ve bekçisi olsun.
HIZIR ORUCU VE LOKMASI NİÇİN YAPILIR?
İnancımızın temeli varlığımızdır. İçinde bulunduğumuz Şubat ayının 13-14-15’inci günleri Hızır Orucu’nun tutulduğu günlerdir. İnsanlığın en kutsal öğeleri arasında olan inanç, varlığını sürdürmek ve gelecek kuşaklara da aktarılması gerekmektedir.
İyi veya kötü günümüzde yanımızda birilerini görmek isteriz. Hızır’da zor günlerimizde yanımızda olması için, O’na çağrıda bulunuruz. Gönül ister ki her daim adının anılması ve varlığının hissedilmesi gerekir.
Zor durumlarda ve felaketlerde yardımcılık vasfı dolayısıyla Hızır’ın Kızılbaş ve Bektaşî inançlarında da büyük bir yeri vardır... Hz. Ali ile Hızır özdeşleştirilmiştir. Aleviler de genel olarak üç gün oruç tutulur.
Tüm yörelerde Miladi Takvime göre tutulur ki, bu durum geneli yansıtmaktadır. Diğerleri istisnai bir gelenektir. Hızır orucunda sonuncu günü iftar yemeğinde yenen yemek çeşitleri; Zengin olanlar bir gün önceden kurban keserek özel yemekler hazırlarlar ve tüm komşuları çağırırlar. Eğer dede gelirse cem de yaparlar.
Genel olarak son günü; Babuko, Bıcık, bulgur pilavı yapılır.
İçecek olarak da, Şıra ya da yazın yoğurttan yapılarak katılaştırılmış süzme yoğurdun yuvarlatılarak güneşte kurutulmuşundan ve "Kurut" denilen nesneden ayran yapılarak ikram edilir.
Tatlı olarak da: Buğday saç'ta kavrularak soğutulduktan sonra "Distar" denilen taştan el değirmeninde un haline getirilir, sıcak suda hamur haline gelen ve "Kavut" denilen sade helva bir küçük tepsiye konarak ortası derinleştirilir, ortasına da şerbet ya da süzme bal konur, üzerine de eritilmiş sade tereyağı dökülerek kaşıkla yenir. Afiyet olsun.
Normal yemeklerin dışında "poğnut" denilen el değirmeninde çekilmiş kuru dut unundan ve 12 çeşit yiyecek ilave edilerek hazırlanmış bir nevi helva türü, Hızır Orucu son gün yemeğinde ikram edilir.
Pohut (POHNUT) Tatlısı
Hızır Orucu'na mahsus "Pohut Tatlısı”nın içine konan malzemelerin en az on iki çeşit olmak kaydıyla bu malzemelerden denkleri konabilmektedir.
Hazırlanışını ve tarifini de verelim ki, belki aranızdan birileri hazırlık yaparken, yemek de bizlere kısmet olur düşüncesi ile sizlerle paylaşmak istiyoruz. Bereketi bol ola canlar.
Malzemeler: Yarma Buğday (gendime), iri bulgur, mısır, nohut, mercimek, kuru fasulye, arpa, bakla ayrı ayrı tavada kavrularak taş el değirmeninde veya soku da un haline gelinceye dek çekilir ve elekten elenir.
Çerezlerden: fındık, fıstık, ceviz, badem, acı badem(çok az) belli oranlarda az kırılmış vaziyette un haline getirilmiş hububat eşit şekilde katılır.
Tatlı tür çerezlerden, kuru üzüm, incir, kuru dut, kayısı, elma ve armut kurusu vs. değirmende ezildikten sonra hazırlanmış ve ılık suda hamur haline getirilmiş harca katılır. Hepsi birden sade tereyağında hafif ateşte kavrulur.
Bu kavurma esnasında içine azar azar yedirerek pekmez veya şeker şırası ilave edilerek, helva kıvamına gelmesi sağlanır. Daha sonra bir tepsiye konarak yayvanlaştırılır.
Orucun son gününden bir gün önce hazırlanan "Pohut Tatlısı" tepsiyle Ambar veya kilere götürülerek tepsiyle buğday veya un çuvallarının ya da peteğinin üstüne konur. Eğer tepsinin üzerinde bir işaret var ise muhakkak “Hızır Uğramış” ve elini değdirmiş”tir ve “bereket ve bolluğa” kavuşulacaktır. Düşüncesi taşınmaktadır.
Hızır orucunun son günü, genç kızlar ise, su içmeden yatarlar ki, suyu rüyalarında, nereden içtiklerini ve kısmetlerinin nerede olduğu, Hızır'’n yardımcıları olduğu anlaşılsın... diye dilek de bulunurlar.
Şair Can Derviş'in bir şiiri ile yazımı nokta yalım.
BOZ ATLI HIZIR
El açtım Rabbimden diledim yardım
Huzurla bereket VERSİN diyerek
Adını anarken secdeye vardım
Bu dertli kulunu GÖRSÜN diyerek
Dertlerim şahlandı birden uyandı
Sokakta Corona ayan beyandı
Sıkıntı gırtlağa geldi dayandı
Yalvardım Allah'a BİRSİN diyerek
Münkirle münafık kullardan kaçtım
Tat tuzum kalmadı her şeyden geçtim
Kalbimin mührü nü Mevla'ya açtım
Hak aşkı gönlüme GİRSİN diyerek
Girdaba kapıldı batacak Gemi
Boz atlı Hızır sen olmazsan Hami
Himmet et yürüsün erenler Cemi
Hakikat sırrına ERSİN diyerek
Razıysan eğer Can DERVİŞ kulundan
Gün olur düşerse sen tut kolundan
Ayırma insanı insan olma yolundan
Edebi erkânı SÜRSÜN diyerek.
Hızır yoldaşınız olsun canlar.
Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
PAŞA KÖŞKÜNDE BİR OKUL KEMAL ÖZALP ER OKULU
04 Şubat 2023 11:11
RABITA ve RABİA ANLAM GERÇEĞİ
13 Ocak 2023 11:11
SİYASET BU YAA... SEÇİM YOLA ÇIKTI.
05 Ocak 2023 11:11
ARGUVAN SAHİPSİZ DEĞİL...!!!
30 Aralık 2022 11:11
CHP MALATYA İL BAŞKANLIĞI ve YÖNETİM
27 Aralık 2022 11:11
ALEVİLİĞİN EN ESKİ BELGESİ: GUDEA SİLİNDİRİ
02 Aralık 2022 11:11
ABDAL MUSA LOKMASI
19 Kasım 2022 11:11
DEFNE AĞACININ MİTOLOJİK HİKÂYESİ
25 Ekim 2022 11:11
Bal ile İlgili İlginç Bilgiler BAL GİBİ PAYLAŞIM
18 Ekim 2022 11:11
ALEVİLİKTE 4 KAPI 40 MAKAM ÖĞRETİSİ
28 Ağustos 2022 11:11
ALEVİLİĞE KABUL TÖRENİ / YOLA GİRENİN IŞIĞININ YAKILMASI
13 Temmuz 2022 11:11
ŞAMAMA
08 Temmuz 2022 11:11
SENDİKALARIN ORTAYA ÇIKIŞI, GELİŞİMİ VE TOPLUMSAL ROLÜ! (14)
30 Haziran 2022 11:11
MUCİZENİN ADI: DUT YAPRAĞI
25 Haziran 2022 11:11
ALEVİLİKTE MEZAR TAŞLARI
08 Haziran 2022 11:11
TOHUM, İNSAN, ZAMAN
28 Mayıs 2022 11:11
OCAK KÖYÜ HIDIR ABDAL SULTAN ve ONAR KÖYÜ BÜYÜK OCAK CEMEVİ ZİYARETİ
09 Mayıs 2022 11:11
ÜŞÜTTÜN BİZİ KOCA KARI
23 Mart 2022 11:11
ZEYTİNE DOKUNMA
02 Mart 2022 11:11
DUT PEKMEZİNİ KARABİBER İLE KARIŞTIRIP YEMENİN FAYDALARI
27 Aralık 2021 11:11
TOHUM EMPERYALİZMİ TÜRKİYEYE NASIL GİRDİ?
08 Aralık 2021 11:11
CHP'de ADIMLAR
03 Aralık 2021 11:11
MUHTARLIK ve YEREL SEÇİMLERE DOĞRU...
30 Kasım 2021 11:11
SAĞLIKTA PEKMEZİN YERİ
18 Kasım 2021 11:11
ALEVİLERE DİL UZATMAK KİMİN HADDİNE DÜŞTÜ
09 Kasım 2021 11:11
PALAMUT KAHVESİ
27 Ekim 2021 11:11
KÖY ENSTİTÜLERİ
14 Ekim 2021 11:11
ARININ KÂRI
04 Ekim 2021 11:11
SUÇLU ARAMAYIN! BU DÜNYANIN KATİLİ BİZİZ KARDEŞLER...
10 Ağustos 2021 11:11
MUHARREM ORUCU
05 Ağustos 2021 11:11
Kenevir Gerçeği
29 Temmuz 2021 11:11
SANATA DAİR
31 Mayıs 2021 11:11
HIDRELLEZ GÜNÜ
06 Mayıs 2021 11:11
KÖYLÜNÜN HALİNİ KİM SORACAK?
03 Mayıs 2021 11:11
ARGUVAN SEÇMENİNE YAN GÖZLE BAKIŞ.
29 Nisan 2021 11:11
NEVRUZ BAYRAMI
19 Mart 2021 11:11
8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ;
08 Mart 2021 11:11
ALEVİ İNANCINDA (YOLUNDA) DAR
01 Mart 2021 11:11
CHP' den İSTİFALAR
05 Şubat 2021 11:11
KEKİK NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?
25 Ocak 2021 11:11
NARDUGAN BAYRAMI
23 Aralık 2020 11:11
NAR MEYVESİ ve ÇİÇEĞİ
16 Aralık 2020 11:11
KORONA VİRÜSTEN KORUNMA ve AŞI
07 Aralık 2020 11:11
ZEYTİN YAPRAĞI
23 Kasım 2020 11:11
DUYMAK, DUYMAYAN, DUYMASIN...
20 Ekim 2020 11:11
CHP GEÇ OLMADAN ÖZÜNE DÖNSÜN
05 Ekim 2020 11:11
AŞURE NEDİR? NİÇİN YAPILIR?
29 Ağustos 2020 11:11
SİYASİ GAZ
24 Ağustos 2020 11:11
KÖYÜMÜZDE DOĞAL- BİTKİSEL KANTARON ÇİÇEĞİ
23 Temmuz 2020 11:11
ARGUVANLI ARICILAR
16 Haziran 2020 11:11
SİYASETTE ADAM SATAN CEHENNEMLİKLER
02 Haziran 2020 11:11
YEREL YÖNETİMLER KÖYLÜYE SAHİP ÇIKIYOR MU?
17 Mayıs 2020 11:11
DELİCE..
13 Mart 2020 11:11
"ARGUVANLI KUL DURAN/ DURAN BABA (TURAN CABUL) HAYATINI KAYBETTİ
11 Mart 2020 11:11
CHP MALATYADAKİ TEK ADAM ANLAYIŞI
11 Şubat 2020 11:11
KISSADAN HİSSE
05 Şubat 2020 11:11
SİYASETTE AKRABALIK...!!!
26 Eylul 2019 11:11
AŞURE NEDİR? NİÇİN YAPILIR?
12 Eylul 2019 11:11
MUHARREM ORUCU
28 Ağustos 2019 11:11
ALEVİLİK İNANCINDA HIZIR ORUCU
13 Şubat 2019 11:11
Sevgili Canlar ve sevgili Dostlar!
01 Ekim 2018 11:11
KILIÇDAROĞLU SEN NEYMİŞSİN..!!!
29 Haziran 2018 11:11
"EL VİCDAN" ELİNİZİ VİCDANINIZA KOYUN. SORUNLARI VE ÇÖZÜMLERİNE SİZ KARAR VERİN.
27 Mayıs 2018 11:11
MAŞALLAH?! MALATYA SİYASETİ KOŞUYOR? ANKARA DA ADAYLAR AÇIKLANDI. MALATYA DA SEVİNÇ ATILDI.
21 Mayıs 2018 11:11
HIDRELLEZE DOĞRU?
14 Mayıs 2018 11:11