Veli Beysülen
[email protected]
YAP-İŞLET-DEVRET YÖNTEMİYLE YAPILAN TESİSLERİ KİM YAPIYOR?
28 Mart 2022 14:27
Eskiden ülkede uygulanmakta olan karma ekonomik model nedeniyle, bir yandan halkın ihtiyacı olan mal ve hizmetlere ulaşmasını sağlamak, diğer yandan ise fiyat kontrolünü elinde tutmak isteyen devletin elinde birçok üretim tesisi vardı.
Devlet tarım ve hayvancılığı destekliyordu. Bunun için gübre, ilaç, tohum ve hayvan yemini uygun fiyatlarla vadeli olarak köylüye veriyordu. Öte yandan devlet, kurumları ile yol, köprü, tünel, havaalanı gibi tesisleri yurttaşlardan topladığı vergilerle bizzat kendisi yapıyor ve bunlardan ücret talep etmiyordu.
Ta ki bu işlerin devletin sırtında yük olduğu, devletin yatırım yapmasını engellediği, bu işlerin, kurallarını serbest piyasanın belirlediği rekabetçi liberal ekonomik sistemde daha ucuza mal edileceği masalıyla toplum uyutulana ve özelleştirme politikaları ile devletin elindeki tüm üretim tesisleri sermayeye peşkeş çekilip altyapı hizmetlerini yapan devlet kurumları işlevsiz hale getirilene kadar.
Zaman zaman partili Cumhurbaşkanı ile partisi AKP sözcüleri, 80 yılda yapılmayanları yaptıklarını söyleyerek kendilerinden önce yapılmış birçok tesisi yok sayıyorlar. Maalesef bu sadece iktidar sözcülerinin söyledikleri ile sınırlı kalmıyor.
Özellikle görsel medyada konuşan sözde uzman yorumculara, iktidarın lütfu ile yazılı medyada köşe kapmış olan sözde köşe yazarlarının yazdıklarına ve bunlara yapılan yorumlara bakıldığında, Türkiye’de önemli sayıda insanın bu düşünceye sahip olduğu görülüyor.
Tüm bunları bir arada değerlendirecek olan, geçmişi bilmeyen insanların bunlardan çıkaracağı sonuç 80 yıl bu ülkede hiçbir şey yapılmadığıdır.
Peki, durum öyle mi? Elbette değil. Örneğin ben kendimi bildim bileli, İstanbul’da eski adı “Yeşilköy” sonraki adı “Atatürk” olan havaalanı hep vardı. Sonra buna Sabiha Gökçen havaalanı eklendi. Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Adana, Antalya, Trabzon, Erzurum, Elâzığ, Samsun, Diyarbakır, Gaziantep başta olmak üzere, bu ülkede birçok havaalanının hizmet verdiğini de benim yaşıtım herkes biliyor.
Karayolu ile ülkenin her köşesine ulaşmak mümkündü. Ankara- İstanbul Otoyolu yapılmış ve birçok otoyol plana alınmıştı. İstanbul Boğazı üzerinde Boğaziçi (15 Temmuz) ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri hizmet veriyordu. Ülkenin dört bir yanında yapılan barajlarla bir yandan elektrik üretilirken diğer yandan tarım arazileri sulanıyordu.
Elektrik üretim ve dağıtımı Türkiye Elektrik Kurumu (TEK) tarafından yapılıyordu. Bütün bunlar, önceki iktidarlar döneminde devletin hazırladığı 5 yıllık kalkınma planları çerçevesinde, halkın vergileriyle devlet tarafından yapılmıştı. Benim bildiğim bunlardan sadece İstanbul’daki iki köprü ile Ankara-İstanbul Otoyolu'nda cüzi miktarlarda ücret alınıyordu.
Elbette tüm bunlar yeterli değildi. Bu ülke insanının hayatını kolaylaştırmak için bunların yanına yenilerinin eklenmesi ihtiyaçtı. Çünkü yurttaşlarından değişik adlar altında birçok kalem vergi toplayan devletin birinci görevi, vergi topladığı yurttaşlarının hayatlarını kolaylaştıracak alt yapı yatırımlarını yapmak, üretimi teşvik eden destekler vermek ve üretilenin işlendiği tesisleri hizmete açmaktır.
Kuşkusuz bu tesislerin hangi yöntemle ve ne zaman yapılacağını belirleyen ülkeyi yöneten iktidardır. Burada iktidarın devleti yönetme anlayışı ile elinde bulunan kaynakları kullanma tercihi belirleyicidir. Ne yazık ki, 1980’li yıllardan bu yana devleti yöneten iktidarlar, uluslararası sermayenin dayattığı yeni liberal anlayışı benimsediler.
Bunun neticesinde gerek özelleştirme yoluyla gerekse yatırım tercihleri ile sermayeye kaynak aktardılar, aktarmaya devam ediyorlar. Kısacası, dolaylı veya dolaysız halktan toplanan vergiler halkın yararına kullanılmıyor.
Zira 40 yıllık bu süreçte toplum adına denetim yapan tüm kurumlar etkisizleştirildi. Millet adına denetim yapan Yasama (meclis) ile Yargı'nın denetim yetkileri tırpanlandı. Üstelik bu denetimsizlik sayesinde ülkeyi yöneten irade sermayeye iş yaptırmada bile ayrımcı davranıyor ve işleri genelde kendisine yakın, yani yandaş sermaye gruplarına yaptırmayı tercih ediyor.
Şimdi gelelim günümüze. Bugün iktidarın yapmakla övündüğü köprü, otoyol, havaalanı, tünel ve şehir hastaneleri gibi sözüm ona devasa projelere! Bu projeler, adına Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) denen, arsası devletten, yapması işi alan şirket veya birkaç şirketten oluşan konsorsiyumdan olan yap-işlet-devret yöntemiyle yapılmaktadır.
Yani bunlar, devletin bütçeden finanse ettiği veya bizzat kendisinin gerçekleştirdiği projeler değil. Ancak devlet, bu projelerin yapılacağı arazileri hazır hale getirip tahsis etmekten sorumlu.
Peki, Cumhurbaşkanı'nın birçok açıklamasında devletin cebinden bir kuruş çıkmıyor dediği köprü, otoyol, havaalanı, tünel, şehir hastanesi hangi parayla yapılmaktadır? Tabii ki bizim cebizden!
Nasıl mı? Devletin yapmaya karar verdiği ve projesini hazırladığı tesisi yapmak üzere açılan ihaleyi kazanan şirketin veya birkaç şirketin bir araya gelerek oluşturduğu konsorsiyumun yapacağı ilk iş, projenin finansmanı için çağımızın tefecileri uluslararası kredi kuruluşlarına başvurmak ve onlardan kredi talep etmektir.
Peki, ne karşılığında? Elbette yüksek oranlarda faiz taahhüdüyle. Zira kredi kuruluşları, para ticareti yapmak suretiyle paradan para kazanan kuruluşlardır. Ancak bu kuruluşlar, yüklenicinin krediyi ödeyemeyebileceği riskinden dolayı devlet kefil olmadan kredi vermezler.
Böylece kredi kuruluşu, para satarak para kazanırken, parasının geri ödenmemesi gibi bir riski de ortadan kaldırmaktadır. Burada asıl borçlu olmasa da devletin kefilliğinden dolayı, vergi mükellefi yurttaş dolaylı olarak yüksek faiz karşılığında borçlanmaktadır.
Dışarıdan devletin, yani vergi mükellefi vatandaşın gerekirse ödemeyi taahhüt ettiği krediyi alan yüklenici, projenin yapımını bitirdikten sonra, yaptığı tesisi devletle imzaladığı sözleşme gereğince, onlarca yıl işleterek bir yandan aldığı krediyi öderken diğer yandan kendisi kazanmaktadır.
Üstelik sözleşmede bulunan kullanım adedi kadar kazanç garantisiyle. Yani sözleşmede belirlenmiş olan, köprü, otoyol veya tünelden geçecek günlük araç sayısı, havaalanını kullanacak günlük yolcu sayısı veya hastanede yatacak günlük hasta sayısı kadar para, devlet tarafından kendisine garanti edilmektedir.
Bu garantiyle, günlük kullanım sayısı belirlenen sayının altında kaldığında aradaki fark hazineden yani bizim vergilerimizden işletmecinin kasasına aktarılmaktadır. Böylece bu tesisleri hiç kullanmayacak olan ülkenin ücra köşelerindeki yurttaşların, kendilerine hizmet verilsin diye devlete verdikleri vergiler bu şekilde şirketlere aktarılmaktadır.
Asıl ilginç olan ise; tesisi kullanan yurttaşın, biri kullanım bedeli diğeri ise eksik kalan kullanıma karşılık, ödediği vergilerden devletin şirkete yaptığı ödeme olmak üzere, iki defa ödeme yapmasıdır.
Gelin bunu 18 Mart tarihinde açılan 1915 Çanakkale Köprüsü örneği ile netleştirelim:
Partili Cumhurbaşkanı, 18 Mart tarihinde yapılan açılışta konuşurken otomobil geçiş ücretinin 200 TL olduğunu açıkladı. Geçişlerin bir hafta ücretsiz olacağını da söyleyen Cumhurbaşkanı, "Ondan sonra 200 liracık. İnsanlar hem hizmet istiyor hem de 'bedava olsun' diyor, böyle bir şey olmaz" diyerek açılışa taşınmış olan partililerden alkış aldı.
Ancak gerçek ücret bu değil. Zira Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, açılıştan önce tek taraflı geçiş ücretini 15 Euro olarak açıklamıştı. 15 Euro bu günkü kur üzerinden 245 TL. Yükleniciye belirlenmiş olan fiyattan ödeme yapılacağına göre, geçen her araç için Hazine 45 TL daha ödeme yapmak zorunda.
Üstelik günlük 45 bin araç geçiş garantisi verilmiş olan köprüden bu sayıda aracın geçmesi mümkün değil. Zira bugüne kadar Çanakkale-Eceabat Feribot seferleriyle taşınan günlük araç sayısının taş çatlasa 10 bin olduğunu herkes biliyor.
Hadi diyelim insanlar, "Köprü var sıra beklemem" desin ve bu sayı 15 bine çıksın. Gelin biz bunu 20 bin kabul edelim. Aradaki fark 25 bin, bir de Cumhurbaşkanı 200 TL’cik demiş olsa da 15 Euro’ya tamamlamak için geçiş başı 45 lira ödeneceğini düşünürsek, Hazine günlük toplam 7.025.000 TL. yıllık ise 2.564,125.000 TL. Ödeyecek. Günlük 20 bin araç geçişi ile birlikte şirketin yıllık toplam geliri 4.024.125.000 TL. Öte yandan sözleşmeye göre, 16 Eylül 2023 tarihinde bitmesi gereken köprünün yüklenici tarafından işletilme süresi 2034 yılına kadar, yani 11 yıl. Şimdi 18 ay erken biten köprünün devlete devri 18 ay öne, yani Mart 2033’e alındı mı? O da belli değil. Alınmadıysa yüklenici köprüyü 1,5 yıl fazla işletecek ve bunun karşılığında fazladan 6.036.187.500 TL. Gelir elde ederek, 12,5 yıllık işletme karşılığı toplam 50.302.125.000 TL'cik kasaya akacak.
İşte devletin kasasından bir kuruş çıkmayacak denen bir projenin yurttaşa maliyeti. Yurttaşa diyorum, çünkü geçişlerde ödenen geçiş ücreti vatandaşın cebinden nakit çıkarken, fiyat farkı ile garanti geçiş sayısına karşılık Hazine'den çıkacak para ise vergi yoluyla yurttaştan toplanan paradır.
Üstelik bu rakam, sadece otomobil geçiş ücreti dikkate alınarak yapılan hesabın ortaya çıkardığı rakamdır. Daha büyük araçların geçiş ücretleri ile otoyol geçiş ücretleri eklendiğinde rakam çok daha yüksek olacaktır. Kısacası Yap-İşlet-Devret yöntemiyle yapılan projeleri, bu ülkenin kıt kanaat geçinen milyonlarca emekçisi yapmaktadır.
Buradan çıkan sonuç; arazilerin kamulaştırılmasından başlayarak adım adım yaşanan bir soygunla karşı karşıya olduğumuzdur. Zira devlet, arazileri kamulaştırıp tahsis ederken bir bedel ödüyor.
Sonra yabancı kredi kuruluşlarından alınan kredinin ana parası ile faizi, yüklenicinin kârı, geçiş garantisi verilen araç için ödenen bedel, hepsinin günlük ve yıllık toplamı ile işletme yılı çarpımının neticesi ortaya çıkan dört dörtlük bir soygun hikâyesi.
Bunca soyguna rağmen, halen bu ülkenin sokaklarında, "Ama köprü yaptı." diye nara atanların ciddi bir tedaviye ihtiyaçları var!
Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Asgari ucretin ulusal ve uluslar arasi dayanaklari (2)
18 Kasım 2024 14:27
SOSYAL DEVLETİ YOK EDEN İKTİDARIN SEÇİM “MÜJDE”LERİ!
24 Ocak 2023 14:27
KIRMIZI ÇİZGİLER DEĞİL İLKELER BELİRLEYİCİ OLMALI!
17 Ocak 2023 14:27
2023, BARIŞ MÜCADELESİNİN YÜKSELDİĞİ YIL OLSUN!
03 Ocak 2023 14:27
Tek çözüm ‘âmâ’sız, ‘fakat’sız karşı çıkmak!
28 Aralık 2022 14:27
BU ÜLKEDE SIRTINDA KÜFE OLAN SİZ DEĞİLSİNİZ!
26 Aralık 2022 14:27
74. YILINDA İNSAN HAKLARI VE TÜRKİYE!
20 Aralık 2022 14:27
ASGARİ ÜCRET VE EMEKLİ MAAŞLARI
05 Aralık 2022 14:27
Görüntüyle yok edilen gerçekler
30 Kasım 2022 14:27
PARA TUZAĞININ ADI SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM!
24 Kasım 2022 14:27
ASGARİ ÜCRET, SEFALET ÜCRETİ OLMAMALI!
21 Kasım 2022 14:27
SİYASİ ÖNGÖRÜNÜZ YOKSA TÖKEZLERSİNİZ!
15 Kasım 2022 14:27
BÜTÇE İKTİDARIN SINIFSAL TERCİHİNİN BELGESİDİR!
14 Kasım 2022 14:27
ANAYASAYA UYMAYAN İKTİDARLA ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ OLUR MU?
09 Kasım 2022 14:27
SİZCE DEZENFORMASYONU KİM YAPIYOR?
01 Kasım 2022 14:27
CUMHURİYETİ CUMHURİYET YAPAN, ONUN DEMOKRATİK OLMASIDIR!
30 Ekim 2022 14:27
KRİZ Mİ, KAYNAK TRANSFERİ Mİ?
27 Ekim 2022 14:27
BU KADERİ KİM YAZIYOR?
24 Ekim 2022 14:27
İŞ CİNAYETLERİNİN NEDENİ AZGIN SÖMÜRÜ POLİTİKALARINIZDIR!
18 Ekim 2022 14:27
DOĞRU HAMLEYİ, DOĞRU ZAMANDA YAPMAK!
11 Ekim 2022 14:27
İNSANLAR ÜLKEYİ “SÜFLİ” YAŞAM İÇİN Mİ TERK EDİYOR?
05 Ekim 2022 14:27
İNSAN HAKLARINI SAVUNMAKTA SAMİMİYETSİZLİK DEVAM EDİYOR!
27 Eylul 2022 14:27
6-7 Eylül olaylarından ders çıkarmak!
06 Eylul 2022 14:27
Bireyler değil, siyasi anlayışlar belirleyici olmalıdır
12 Ağustos 2022 14:27
ITUC: TÜRİYE İŞÇİLER İÇİN EN KÖTÜ 10 ÜLKEDEN BİRİ!
22 Temmuz 2022 14:27
DİSK/EMEKLİ-SEN MÜCADELESİNDEN KESİTLER! (10)
18 Temmuz 2022 14:27
SENDİKALARIN ORTAYA ÇIKIŞI, GELİŞİMİ VE TOPLUMSAL ROLÜ! (14)
01 Temmuz 2022 14:27
Sendikaların ortaya çıkışı ve toplumsal rolü (129)
15 Haziran 2022 14:27
DİSK/EMEKLİ-SEN MÜCADELESİNDE KESİTLER (5)
05 Haziran 2022 14:27
DİSK/EMEKLİ-SEN MÜCADELESİNDEN KESİTLER! (4)
30 Mayıs 2022 14:27
KİMİN HASSASİYETİ?
25 Mayıs 2022 14:27
SENDİKALARIN ORTAYA ÇIKIŞI, GELİŞİMİ VE TOPLUMSAL ROLÜ! (10)
17 Mayıs 2022 14:27
SENDİKALARIN ORTAYA ÇIKIŞI, GELİŞİMİ VE TOPLUMSAL ROLÜ! (9)
11 Mayıs 2022 14:27
DENİZ, YUSUF, HÜSEYİN VE YÜZLERCE DEVRİMCİ, MÜCADELEDE YAŞIYOR!
08 Mayıs 2022 14:27
SENDİKALARIN ORTAYA ÇIKIŞI, GELİŞİMİ VE TOPLUMSAL ROLÜ! (8)
28 Nisan 2022 14:27
EMEK MÜCADELESİNDE GEÇMİŞ, EN ÖNEMLİ YOL GÖSTERİCİDİR!
24 Nisan 2022 14:27
GERÇEK BARIŞ, SAVAŞIN NEDENLERİNİ DOĞRU TESPİTLE MÜMKÜNDÜR!
23 Nisan 2022 14:27
ÖLÜMÜ GÖSTERİP SITMAYA RAZI ETMEK!
19 Nisan 2022 14:27
ENFLASYON, ÜCRETLERİ YUTTU!
11 Nisan 2022 14:27
SOMUT ÜZERİNDEN DURUMU GEÇİŞTİRMEK, GERÇEKLİKTEN KOPMAKTIR!
06 Nisan 2022 14:27
TÜRKİYE BÜTÇESİNİN KARA DELİKLERİ!
04 Nisan 2022 14:27
DERDİ GEÇİM OLANLAR VE DERDİ SEÇİM OLANLAR!
20 Mart 2022 14:27
DOKTORLAR NEDEN HEDEF!?
14 Mart 2022 14:27
TÜRKİYE TARİHİNİN UNUTULMAYACAK İKİ ÖNEMLİ OLAYI İLE 12 MART!
13 Mart 2022 14:27
Kimin savaşı?
09 Mart 2022 14:27
ANAYASAL HAKLARI KULLANDIRMAYANLAR VE ONLARI KORUYANLAR!
01 Mart 2022 14:27
HEDEFİNİZ DÖNÜŞTÜRMEK DEĞİLSE, MEVCUDA MAHKÛM OLURSUNUZ!
23 Şubat 2022 14:27
İNSANCA YAŞAMA KAVGASI VE DEVLETİN TARAFI!
21 Şubat 2022 14:27
ELEKTRİKTE ADIM ADIM GELEN SOYGUN!
16 Şubat 2022 14:27
İKTİDARDA OLMANIN DAYANILMAZ CAZİBESİ
08 Şubat 2022 14:27
HİÇBİR SORUNU, O SORUNA YOL AÇAN ÇÖZEMEZ!
17 Ocak 2022 14:27
Diliniz, demokrasiye bakışınızı ele veriyor!
11 Ocak 2022 14:27
SENDİKALARIN ORTAYA ÇIKIŞI, GELİŞİMİ VE TOPLUMSAL ROLÜ (1)
08 Ocak 2022 14:27
Söz konusu seçim kazanmaksa gerisi teferruattır!
28 Aralık 2021 14:27
TÜRK LİRASININ DURDURALAMAYAN ÇÖKÜŞÜ VE ASGARİ ÜCRET GERÇEĞİ!
20 Aralık 2021 14:27
YOKSULLAŞMANIN; KÖPRÜ, OTOYOL, HAVA ALANI VE TELEFON İLE İMTİHANI!
14 Aralık 2021 14:27
ARTIK ASGARİ DEĞİL, ASIL ÜCRET!
09 Aralık 2021 14:27
SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ, DÜNÜ VE BUGÜNÜ (9)
07 Aralık 2021 14:27
KİME KARŞI NEYİN SAVAŞI?
29 Kasım 2021 14:27
KADINA YÖNELİK ŞİDDET ERKEK SORUNUDUR!
26 Kasım 2021 14:27
SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ, DÜNÜ VE BUGÜNÜ (6)
17 Kasım 2021 14:27
KAVRAM KARGAŞASI İLE GERÇEKLERİ GİZLEYEMEZSİNİZ!
14 Kasım 2021 14:27
SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ, DÜNÜ VE BUGÜNÜ (5)
11 Kasım 2021 14:27
KUTSAL DEVLET, ÜLKEYİ İYİ YÖNETEMEYENLERİN SIĞINDIĞI LİMANDIR!
07 Kasım 2021 14:27
KORKU TÜNELİNDEN YÜKSELEN KORKUTMA SESLERİ!
02 Kasım 2021 14:27
Dünya gençliği gelecekten endişeli!
25 Ekim 2021 14:27
ÜLKEYİ İYİ YÖNETEMEYEN İKTİDARIN BAŞVURACAĞI YÖNTEM BASKIDIR!
18 Ekim 2021 14:27