Veli Beysülen
[email protected]

ANAYASAYA UYMAYAN İKTİDARLA ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ OLUR MU?

09 Kasım 2022 15:13

 

 

              Türkiye, 2002 yılında iktidar olan AKP ile başında bulunan Recep Tayyip Erdoğan’ın, muhalefeti siyaset yapamaz duruma getirmek için izlediği ve özellikle 2015 yılından itibaren dozunu arttırdığı siyaset yapma biçiminden dolayı sürekli gerginlik yaşayan bir ülkedir.

            Özellikle 7 Haziran 2015 Milletvekili Seçimi’nde, meclis çoğunluğunu kaybetmesinden itibaren, MHP ile girdiği ittifakla birlikte, muhalefeti kriminalize eden, terörle ilişkilendiren, dış güçlerle iş birliği yapmakla yaftalayan bu siyaset biçimi, muhalefetin siyaset yapma zeminini ortadan kaldırıyor. Zira muhalefet, kendisini yoğun bir baskı altında hissediyor ve ülkenin yaşadığı sorunları gündeme getirme zeminini bulmakta zorlanıyor.

             Elbette iktidar bloku, bu siyaset yapma biçimini sadece muhalefet partilerine yönelik yapmıyor. Sendikaların, meslek birliklerinin, demokratik kitle örgütlerinin her biri bu siyaset anlayışından payına düşeni alıyor.

           Söz gelimi, başta Anayasa’nın 34. maddesinde herkese tanınmış olan, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Düzenleme Hakkı” olmak üzere, düşünce özgürlüğü, düşünceyi yazılı ve görsel olarak ifade etme özgürlükleri gibi birçok anayasal hak, baskıyla kullandırılmıyor.

          “Peki, nedir bu siyaset yapma biçimi?” diye sorarsanız, “Siyasi rakiplerinin, muhalefet partilerinin sözcüleri ile muhalif birey ve kurum sözcülerinin söylemediklerini söylemiş göstermek için, konuşmalarından cımbızla kelime çekmek suretiyle kendisini yargı kurumunun yerine koymak ve birey veya kurumları kesin suçlu ilan etmek.” derim.

               Nitekim iktidar 7 Haziran 2015 seçimlerinin hemen ardından ilk hedef olarak HDP’yi seçti ve partinin lider kadrosunu tasfiye etmek için yüksek perdeden yoğun bir propaganda faaliyetti başlattı. İlk hedefi partiyi yalnızlaştırmak olan bu propagandanın ana argümanı partiyi terörle ilişkilendirmekti.

             Zira terörle ilişkilendirilmiş bir partiye sahip çıkmak ateşten gömlekti ve bu gömleği diğer partiler kolay kolay giyemezlerdi. Maalesef bu yoğun propaganda, başta ana muhalefet partisi olmak üzere, diğer muhalefet partilerini baskı altına aldı.

            Buna partilerin, demokratik siyaset ile terörü birbirinden ayırmaktaki yetersizlikleri de eklenince, partiler bırakın HDP ile iş birliğini, yan yana görünmekten bile imtina ettiler.

              Bu nedenle, Türkiye’nin bizzat iktidardan kaynaklı birçok sorunu tartışılamıyor. Dolayısıyla iktidarın uyguladığı politikaların sonucu olan; işsizlik, yoksulluk, eşitsizlik, ekonomik altüst oluş, dış politika belirsizliği, savaş gibi sorunlar yeterince gündeme taşınamıyor.

           Öte yandan bu siyaset yapma biçimi, iktidarın medya üzerindeki hâkimiyeti ile topluma kanıksatılmış ve kabullendirilmiş bulunuyor. Dolayısıyla, bırakın iktidar destekçilerini, muhalif birçok insan bile zaman zaman iktidarın izlediği bu siyaset biçimini değil, muhalefetin konuşmalarını sorgulamaktadır.

            İlginç olan ise; izlediği bu siyaset biçimi ile muhalefeti kamplara bölmeye çalışan iktidarın, gerek gördüğünde rahmetli Süleyman Demirel’in, “Dün dündür bugün bugündür.” sözünü rehber edinmesi ve TBMM’de bir muhalefet olduğunu birden bire hatırlamasıdır. 

            Peki, bunu ne zaman yapıyor? Elbette kendi deyimiyle muhalefetten alacağı pasla ‘gol atmaya’ ihtiyaç duyduğunda.

           Evet, biliyorsunuz iktidar bloğunun toplam milletvekili sayısı anayasa değişikliği için gerekli 400 sayısının, hatta değişikliği halkoyuna götürecek 360 sayısının altında. Dolayısıyla, dünya görüşüne uygun bazı düzenlemeleri anayasaya monte etme olanağından yoksun. Muhalefetin bazı hamleleri ise kendisini zorluyor.

             Örneğin; 20 yıllık iktidarında, “Başörtü takabilmenizin garantisi benim, ben gidersem başörtünüzü indirecekler!” şeklindeki propaganda kozunu kaybetmemek için, muhalefetin zimmî desteği ile izin verdiği kamuda başörtü takılması uygulamasını kanuni güvenceye kavuşturmadı.

             Bunu gören ana muhalefet partisi CHP, iktidarın kendisini hedefe koyan ve başörtüyü benim sayemde takıyorsunuz, ben gidersem gelenler başörtünüzü indirirler  propagandasının önüne geçmek gerektiğini gördü ve geçen ay, sadece başörtü takılmasına değil, kamuda kılık kıyafete müdahale edilmemesini sağlayacak kanun teklifini verdi

             Kuşkusuz bu beklenmedik hamle iktidarı zorladı, çünkü CHP’nin bu hamlesi o günlerde gündemin birinci sırasına oturmuş ve tartışmalara yol açmıştı. İktidar patisi sözcüleri, “Biz bu sorunu çözmüştük, böyle bir sorun yok.” diyerek karşı çıkmışlardı.

             Ancak AKP sözcülerinin bu açıklamalarına rağmen, partinin genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, grup konuşmasında CHP’nin yasa teklifine karşı, “Yasa yetmez anayasal düzenleme yapalım.” diyerek el yükseltmişti.

            Nitekim Cumhurbaşkanı AKP grup toplantısında yaptığı anayasa çıkışının ardından, mecliste gazetecilerin sorularını yanıtlarken, getirilecek teklifin kapsamı hakkında kendisine sorulan soruya, “Anayasa Komisyonu ve Adalet Komisyonu üyelerimi şu anda çalıştırıyorum. Bu teklifimizi Meclis’e getireceğiz” demişti.

            Hatta bu açıklamasında, Kılıçdaroğlu’nu kastederek, “Biz Meclis’e getirdikten sonra o ne yapacak? Desteklemeyecek. Ne kadar samimi olduğu her zaman olduğu gibi meydana çıkacak.” diyerek niyetinin sorunu çözmek değil, muhalefeti köşeye sıkıştırmak olduğunu çok açık bir şekilde ortaya koymuştu.

             Hâlbuki bu sorun anayasa değişikliği gerektirmeyen, basit bir kanun düzenlemesi ile çözülebilecek bir sorundur.

              Hâl böyleyken Cumhurbaşkanının, işi anayasa değişikliğine havale etmesinin iki temel amacı var: Birincisi topu CHP’nin ve Kılıçdaroğlu’nun ayağından almak ve çözümü kendisine mal etmek, ikincisi ise muhalefeti anayasa değişikliği zeminine çekerek parlamentoda değişiklik için gerekli sayısal çoğunluğu sağlamak ve sonrasında kırıntı özgürlükleri içine attığı torba kanun teklifi ile ajandasında bulunan anayasa değişikliklerini parlamentodan geçirmek.

            Muhalefet sonradan yan çizebilir mi? Çizebilir. O zaman da muhalefeti özgürlükler karşıtı olarak ilan etmek hiç de zor olmayacak.

             Nitekim AKP yıllardır hiçbir düzenlemeyi ortaklaştırmadığı muhalefeti, özellikle kadın erkek eşitliğinin kendisini destekleyen bazı yapılara verdiği rahatsızlığı gidermek üzere, adına aile birliği dediği, “Yuvayı dişi kuş yapar” söylemine uygun, kadını çalışma hayatı ile sosyal hayattan çekecek, onu sadece eş, anne ve ailenin bakıcısı yapacak olan düzenlemeyi anayasaya yerleştirmek için harekete geçti.

             Bu çerçevede geçen hafta Adalet Bakanı ile AKP grup başkanvekilleri, hazırlıklarını sürdürdükleri anayasa değişiklik paketine destek vermeleri talebinde bulunmak üzere, TBMM’de grubu bulunan partilerin grup başkan vekillerini ayrı ayrı ziyaret ederek görüştüler. Aslında bu görüşme turu, yıllardır muhalefet partileri ile görüşmeyen iktidar partisinin destek vermeseler de propaganda malzemesi olarak kullansam havasında, dostlar alışverişte görsün mantığıyla yaptığı taktiksel bir görüşme turuydu.

            Zira iktidar, hazırlık aşamasına katmadığı partilerin insanların yaşam tarzına kendi dünya görüşü doğrultusunda müdahale etmesine olanak sağlayacak düzenlemeye destek vermeyeceklerini gayet iyi biliyor. 

              Nasıl, iyi taktik değil mi? En son dezenformasyon adı altında düzenlediği sansür yasasında yaptığı gibi, temel hak ve özgürlükleri yok eden kanun düzenlemeleri yaparken, muhalefeti yok say, önerilerine kulak verme, işçinin, kamu çalışanının, emeklinin, esnafın, köylünün, öğrencinin, kadının yararlanacağı kanun teklifleri ile araştırma önergelerini TBMM çoğunluğuna güvenerek anında reddet, sonra kendi dünya görüşüne uygun anayasa değişiklikleri aklına geldiğinde muhalefeti hatırla.

            Hele hele dün terörist ilan ettiğin, bir tek meclise silahla geldiler demediğin kalmış, bir yandan hakkında Anayasa Mahkemesi’nde devam eden kapatma davası, diğer yandan Kobane olayları davası ile kıskaca alıp, demokratik siyaset yapma olanağını ortadan kaldırmaya çalıştığın parti eş genel başkanları, milletvekilleri, belediye eş başkanları, belediye meclis üyeleri, partinin il ilçe yöneticileri, aktivistleri binlerce üyesini cezaevlerine doldurduğun HDP ile görüşerek destek vermesini iste.

            Bu kadarı da pes doğrusu! Sakın görüşmesinler dediğimi düşünmeyin. Elbette görüşmeliler, iktidar ile muhalefet ülkenin sorunlarının çözümü için gerekirse kafa kafaya vermeli. Bu nezaket kuralları içinde yapılan karşılıklı saygıya dayanan, siyasetin doğasında olan, olağan bir durumdur.

               Asıl yadırganması ve reddedilmesi gereken, siyaseti hasımlığa, kin ve düşmanlığa indirgeyen yukarıda belirttiğim siyaset yapma biçimidir. Yani, muhalefet, parlamentoda temsil edilen, legal bir parti olan HDP ile görüştüğünde terörist ilan edilmesinin siyaseti zehirlemiş olmasındadır sorun!

            Burada muhalefete de bir çift söz söylemek isterim! Belki iyi niyetle yapıyorsunuz ancak bence özellikle temel hak ve özgürlükleri kullandırmayan, yasamanın ve yargının yürütme üzerindeki denetim yetkilerini rafa kaldıran, kısacası yürürlükte bulunan mevcut anayasaya uymayan, yasaları uygulamayan bir iktidarla anayasa değişikliği görüşmek onun bu anayasa tanımazlığını meşrulaştırmaktır.

              Özellikle HDP’ nin, kendisinin siyaset yapmasının önüne yargı ve polis eliyle engeller koyan, devletten dışlayan, oy verenlerin işe alınmasının önüne güvenlik soruşturması engeli çıkaran bir iktidarın, kendi dünya görüşünü anayasaya monte etme yönündeki anayasa değişiklik teklifini desteklemeleri yönündeki talebini, “Parti organlarımızda değerlendirelim.” demek bile sorunlu bir tavırdır.

            Hâlbuki anayasaya uymayan bir iktidarla, demokratik bir anayasa tartışması yürütülemeyeceğini en iyi sizin bilmeniz gerekiyor. Kısacası, partinizi ve temsil ettiği demokratik siyaseti hedef alan iktidar bloğunu, baştan reddetmeniz daha doğru olurdu kanısındayım!

 

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

Asgari ucretin ulusal ve uluslar arasi dayanaklari (2)
18 Kasım 2024 15:13

SOSYAL DEVLETİ YOK EDEN İKTİDARIN SEÇİM “MÜJDE”LERİ!
24 Ocak 2023 15:13

KIRMIZI ÇİZGİLER DEĞİL İLKELER BELİRLEYİCİ OLMALI!
17 Ocak 2023 15:13

2023, BARIŞ MÜCADELESİNİN YÜKSELDİĞİ YIL OLSUN!
03 Ocak 2023 15:13

Tek çözüm ‘âmâ’sız, ‘fakat’sız karşı çıkmak!
28 Aralık 2022 15:13

BU ÜLKEDE SIRTINDA KÜFE OLAN SİZ DEĞİLSİNİZ! 
26 Aralık 2022 15:13

74. YILINDA İNSAN HAKLARI VE TÜRKİYE!
20 Aralık 2022 15:13

ASGARİ ÜCRET VE EMEKLİ MAAŞLARI
05 Aralık 2022 15:13

Görüntüyle yok edilen gerçekler
30 Kasım 2022 15:13

PARA TUZAĞININ ADI SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM!
24 Kasım 2022 15:13

ASGARİ ÜCRET, SEFALET ÜCRETİ OLMAMALI!
21 Kasım 2022 15:13

SİYASİ ÖNGÖRÜNÜZ YOKSA TÖKEZLERSİNİZ!
15 Kasım 2022 15:13

BÜTÇE İKTİDARIN SINIFSAL TERCİHİNİN BELGESİDİR!
14 Kasım 2022 15:13

SİZCE DEZENFORMASYONU KİM YAPIYOR?
01 Kasım 2022 15:13

CUMHURİYETİ CUMHURİYET YAPAN, ONUN DEMOKRATİK OLMASIDIR!
30 Ekim 2022 15:13

KRİZ Mİ, KAYNAK TRANSFERİ Mİ?
27 Ekim 2022 15:13

BU KADERİ KİM YAZIYOR?
24 Ekim 2022 15:13

İŞ CİNAYETLERİNİN NEDENİ AZGIN SÖMÜRÜ POLİTİKALARINIZDIR!
18 Ekim 2022 15:13

DOĞRU HAMLEYİ, DOĞRU ZAMANDA YAPMAK!
11 Ekim 2022 15:13

İNSANLAR ÜLKEYİ “SÜFLİ” YAŞAM İÇİN Mİ TERK EDİYOR? 
05 Ekim 2022 15:13

İNSAN HAKLARINI SAVUNMAKTA SAMİMİYETSİZLİK DEVAM EDİYOR!
27 Eylul 2022 15:13

6-7 Eylül olaylarından ders çıkarmak!
06 Eylul 2022 15:13

Bireyler değil, siyasi anlayışlar belirleyici olmalıdır
12 Ağustos 2022 15:13

ITUC: TÜRİYE İŞÇİLER İÇİN EN KÖTÜ 10 ÜLKEDEN BİRİ!
22 Temmuz 2022 15:13

DİSK/EMEKLİ-SEN MÜCADELESİNDEN KESİTLER! (10)
18 Temmuz 2022 15:13

SENDİKALARIN ORTAYA ÇIKIŞI, GELİŞİMİ VE TOPLUMSAL ROLÜ! (14)
01 Temmuz 2022 15:13

Sendikaların ortaya çıkışı ve toplumsal rolü (129)
15 Haziran 2022 15:13

DİSK/EMEKLİ-SEN MÜCADELESİNDE KESİTLER (5)
05 Haziran 2022 15:13

DİSK/EMEKLİ-SEN MÜCADELESİNDEN KESİTLER! (4)
30 Mayıs 2022 15:13

KİMİN HASSASİYETİ?
25 Mayıs 2022 15:13

SENDİKALARIN ORTAYA ÇIKIŞI, GELİŞİMİ VE TOPLUMSAL ROLÜ! (10)
17 Mayıs 2022 15:13

SENDİKALARIN ORTAYA ÇIKIŞI, GELİŞİMİ VE TOPLUMSAL ROLÜ! (9)
11 Mayıs 2022 15:13

DENİZ, YUSUF, HÜSEYİN VE YÜZLERCE DEVRİMCİ, MÜCADELEDE YAŞIYOR!
08 Mayıs 2022 15:13

SENDİKALARIN ORTAYA ÇIKIŞI, GELİŞİMİ VE TOPLUMSAL ROLÜ! (8)
28 Nisan 2022 15:13

EMEK MÜCADELESİNDE GEÇMİŞ, EN ÖNEMLİ YOL GÖSTERİCİDİR!
24 Nisan 2022 15:13

GERÇEK BARIŞ, SAVAŞIN NEDENLERİNİ DOĞRU TESPİTLE MÜMKÜNDÜR!
23 Nisan 2022 15:13

ÖLÜMÜ GÖSTERİP SITMAYA RAZI ETMEK!
19 Nisan 2022 15:13

ENFLASYON, ÜCRETLERİ YUTTU!
11 Nisan 2022 15:13

SOMUT ÜZERİNDEN DURUMU GEÇİŞTİRMEK, GERÇEKLİKTEN KOPMAKTIR!
06 Nisan 2022 15:13

TÜRKİYE BÜTÇESİNİN KARA DELİKLERİ!
04 Nisan 2022 15:13

YAP-İŞLET-DEVRET YÖNTEMİYLE YAPILAN TESİSLERİ KİM YAPIYOR?
28 Mart 2022 15:13

DERDİ GEÇİM OLANLAR VE DERDİ SEÇİM OLANLAR!
20 Mart 2022 15:13

DOKTORLAR NEDEN HEDEF!?
14 Mart 2022 15:13

TÜRKİYE TARİHİNİN UNUTULMAYACAK İKİ ÖNEMLİ OLAYI İLE 12 MART!
13 Mart 2022 15:13

Kimin savaşı?
09 Mart 2022 15:13

ANAYASAL HAKLARI KULLANDIRMAYANLAR VE ONLARI KORUYANLAR!
01 Mart 2022 15:13

HEDEFİNİZ DÖNÜŞTÜRMEK DEĞİLSE, MEVCUDA MAHKÛM OLURSUNUZ!
23 Şubat 2022 15:13

İNSANCA YAŞAMA KAVGASI VE DEVLETİN TARAFI!
21 Şubat 2022 15:13

ELEKTRİKTE ADIM ADIM GELEN SOYGUN!
16 Şubat 2022 15:13

İKTİDARDA OLMANIN DAYANILMAZ CAZİBESİ
08 Şubat 2022 15:13

HİÇBİR SORUNU, O SORUNA YOL AÇAN ÇÖZEMEZ!
17 Ocak 2022 15:13

Diliniz, demokrasiye bakışınızı ele veriyor!
11 Ocak 2022 15:13

SENDİKALARIN ORTAYA ÇIKIŞI, GELİŞİMİ VE TOPLUMSAL ROLÜ (1)
08 Ocak 2022 15:13

Söz konusu seçim kazanmaksa gerisi teferruattır!
28 Aralık 2021 15:13

TÜRK LİRASININ DURDURALAMAYAN ÇÖKÜŞÜ VE ASGARİ ÜCRET GERÇEĞİ!
20 Aralık 2021 15:13

YOKSULLAŞMANIN; KÖPRÜ, OTOYOL, HAVA ALANI VE TELEFON İLE İMTİHANI!
14 Aralık 2021 15:13

ARTIK ASGARİ DEĞİL, ASIL ÜCRET!
09 Aralık 2021 15:13

SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ, DÜNÜ VE BUGÜNÜ (9)
07 Aralık 2021 15:13

KİME KARŞI NEYİN SAVAŞI?
29 Kasım 2021 15:13

KADINA YÖNELİK ŞİDDET ERKEK SORUNUDUR!
26 Kasım 2021 15:13

SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ, DÜNÜ VE BUGÜNÜ (6)
17 Kasım 2021 15:13

KAVRAM KARGAŞASI İLE GERÇEKLERİ GİZLEYEMEZSİNİZ!
14 Kasım 2021 15:13

SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ, DÜNÜ VE BUGÜNÜ (5)
11 Kasım 2021 15:13

KUTSAL DEVLET, ÜLKEYİ İYİ YÖNETEMEYENLERİN SIĞINDIĞI LİMANDIR!
07 Kasım 2021 15:13

KORKU TÜNELİNDEN YÜKSELEN KORKUTMA SESLERİ!
02 Kasım 2021 15:13

Dünya gençliği gelecekten endişeli!
25 Ekim 2021 15:13

ÜLKEYİ İYİ YÖNETEMEYEN İKTİDARIN BAŞVURACAĞI YÖNTEM BASKIDIR!
18 Ekim 2021 15:13

Tüm Yazılar