Veli Beysülen
[email protected]

BARIŞA ULAŞMAKTA AZAMİ DİKKATİN ÖNEMİ

09 Mart 2025 16:05

BARIŞA ULAŞMAKTA AZAMİ DİKKATİN ÖNEMİ!

Yaşadığımız ülke Türkiye, çok önemli ve kırılgan bir sürece girdi. Zira 26 yıldır İmralı cezaevinde tutulan Abdullah Öcalan, 40 yılı aşkın süredir devam eden çatışma ortamının sonlandırılması amacıyla hazırladığı “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı” başlıklı mektubu ile lideri olduğu PKK’ye, silah bırakması ve kongresini toplayarak kendisini feshetmesi çağrısı yaptı. Kuşku yok ki bu adım, Türkiye’nin en önemli sorunu Kürt sorunun barışçıl çözümünün önünü açacak önemli bir adımdır.
 
Bazı sorunlar, topluma yaşattıklarından dolayı çok kolay dokunulacak ve çözümleri yekten ortaya konacak sorunlar değiller. Osmanlı’nın son döneminden bugüne kadar hep görmezden gelinmiş ve halının altına süpürülerek yokmuş gibi davranılmış Kürt sorunu bu sorunlardan biridir. Bu özelliğinden dolayı, Kürt sorununun çözümünün önünü açacak bir çağrının tüm sorunların çözümünü öneren, beklentileri karşılayan bir çağrı olması beklenmemelidir. Durum bu olduğu halde, çağrı metni paylaşılır paylaşılmaz iki taratanda tepkiler yükseldi. Halbuki, bazı sorunların çözümü için nelerin yapılacağı ve hangi adımların atılacağı, üzerinde uzun uzadıya çalışılmasını gerektirir. Özellikle toplumun hassas olduğu sorun veya sorunların çözümü için hangi adımların hangi aşamalarda atılacağı, tarafların üzerinde uzlaştıkları bir plan dahilinde yürütülmelidir. Zira ancak böyle yapıldığında, çözüm aktörlerinin niyetlerini aşan çok daha büyük sorunların ortaya çıkmasının önüne geçilebilir. Nitekim kısa ve ilk etapta silahın devre dışı bırakılması yönünde adımlar atılmasını öneren mektubun böyle bir niyetle yazıldığı unutulmamalıdır. Çünkü bu sorun, en küçük bir hatanın tepkilere yol açacağı hassas bir sorundur. Bu nedenle çözümü, sağlam temeller üzerine oturtulup pratik uygulaması sürece yayılacak şekilde planlanmalı ki, başka sorunlar yaşanmasına yol açmasın. Bir başka deyişle, çözüm iradesini ortaya koyanların, hangi pratik adımın hangi aşamada atılacağı konusunda irade sahibi olmaları, sürecin tıkanmasına yol açacak riskleri minimize edecektir. Kaldı ki Türkiye daha önce, karşılıklı güven tesis edilmeden başlatılmış olan “Çözüm Süreçlerini” sonuçlandıramamış bir ülkedir.
 
Evet, tarih 1 Ekim 2024. Yaz tatilini tamamlamış olan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yeni yasama yılı çalışmalarına başlamak üzere ilk toplantısını yapıyor. Toplantıya katılan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, daha önce sık sık “Kapatılsın” dediği Halkların Demokratik Partisinin (HDP) devamı Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) sıralarına yönelerek, partinin Eşgenel Başkanı Tuncer Bakırhan ile bazı milletvekillerinin ellerini sıkıyor ve hâl hatır soruyor. Kuşkusuz Bahçeli’deki bu değişim kendi yakın çevresini bile şaşırtıyor. Ancak sonraki gelişmeler bu ani değişimin, en azından Bahçeli açısından bundan sonrası için planlanmış olduğunu gösteriyor.  
 
Nitekim Bahçeli 22 Ekim tarihli grup toplantısında, “Abdullah Öcalan, gelsin Mecliste DEM parti grubunda konuşsun” diyerek, bu değişimi bir üst aşamaya taşıdı. Bahçeli, daha sonraki bir konuşmasında ise, “İmralı ile DEM grubu arasında yüz yüze temasın gecikmeksizin yapılmasını bekliyoruz" açıklaması yaparak, süreç için pratik adımlar atılmasının gerekliliğine işaret etti. Bahçeli’nin bu açıklamalarına ilk zamanlarda sessiz kalan ortağı Erdoğan 30 Ekim tarihinde, Bahçeli'nin gerçek milliyetçiliğin ne olduğunu gösterdiğini belirterek kendisine destek verdi ve teşekkür etti.
 
Tüm bunlar, bir yandan iktidar blokunun Erdoğan’ın, yeniden aday olmasının önünü açmak üzere strateji değişikliğine gittiği kuşkularına yol açarken, diğer yandan ise yıllardır bu ülkede barış için mücadele edenlerin “Acaba” diye umutlanmalarını sağladı. Ancak kabul etmek gerekir ki, 2012-2013 ve 2014 yıllarında sürdürülen çözüm sürecinin akamete uğramasının ardından yaşananlar, insanların bu açıklamalara temkinli yaklaşmalarına yol açıyordu.
 
Kuşkusuz bu sürecin akamete uğramasının ardından, yeniden başlayan çatışmalar, bu ülkenin yoksul halklarının çocuklarının toprağa düşmesine ve yoksul halk için kullanılacak kaynakların heba olmasına yol açmaya devam etti. Bununla da kalınmadı, iktidar çatışma ortamının yol açtığı gerginliği, demokratik siyaseti tasfiye etme fırsatına dönüştürdü ve HDP’nin önceki eşgenel başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ’ın da aralarında olduğu milletvekillerini, partili belediye başkanlarını, parti merkez, il ve ilçe yöneticilerinden binlerce kişiyi yargı eliyle siyasetin dışına atmaya çalıştı. 3 dönemdir partinin seçilen yerel yöneticileri görevden alınıyor ve yerlerine kayyım atanıyor. İktidar bunlarla yetinmiyor, seçim propagandalarında muhalefetin bütünlük içinde hareket etmesini engellemek için, eski HDP şimdi ki DEM partiyi terörün uzantısı olmakla, onunla iş birliği yapmaya çalışan muhalefeti ise “terörle” iş birliği yapmakla suçluyor. Elbette tüm bunların yol açtığı travma, insanları temkinli olmaya sevk ediyor.    
 
Her şeye rağmem, Abdullah Öcalan’ın PKK’ya yönelik silah bırakma ve örgütü feshetme çağrısı, 40 yıllık çatışmanın sona erdirilmesi adına kritik bir eşiğin aşılmasının fırsatını sunuyor. Bu nedenle bu fırsatın heba edilmemesi için herkesin durduğu yerden ve kendi penceresinden bakarak yaptığı kim ne kazandı veya kazanacak gibi, değerlendirme sürecin ilerlemesinin önünü kesecek boyutlara ulaşmamalıdır. Elbette bu ülkenin bir yurttaşı olarak ben yaşananları yok saymıyorum ve bu kuşkuların yanlış olduğunu söylemiyorum. Ancak kabul etmek gerekir ki, süreç çok yeni ve toplum yeterli bilgiye sahip değil. Kaldı ki özellikle Cumhurbaşkanının yaptığı açıklamalar ve verdiği mesajlar, Kürt cephesinde daha çok “Acaba” sorusu sorulmasına yol açıyor.
 
Öte yandan sürecin, iktidar ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısıyla başlaması göz önüne alındığında, bu çağrının devlet katında ciddi bir karşılığı olduğunu gösteriyor. Ancak, özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarında sert mesajlar vermesi, “Ya silahları gömerler ya da gömülürler” şeklinde açıklamalar yapması, sürecin yalnızca bir güvenlik meselesi olarak ele alındığı kuşkularına yol açıyor. Kuşku yok ki, sürecin yalnızca güvenlik boyutuyla ele alınması, geçmişte olduğu gibi yeni kırılmalar yaşanmasına yol açacak tehlikeli bir yaklaşımdır.
 
Öte yandan unutmamak gerekir ki, böylesine hassas bir konuda hiçbir gelişme tesadüfen ortaya çıkmaz ve alt yapısı olmadan toplumla paylaşılmaz. Çözüm sürecinin yürütücülerinden DEM Parti Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in, katıldığı bir televizyon programında, “Bu sürecin hiçbir şartı yok” yönündeki açıklaması, barışa yönelik güçlü bir irade beyanı mıdır, bekleyip görmek gerekiyor. Zira Öcalan, bir “Çözüm Sürecini” işaret etmekten ziyade, PKK’nın kurulduğu tarihten günümüze dünya ve ülke konjonktüründe meydana gelen değişimlerden dolayı, dayandığı zeminin kalmadığını, dolayısıyla kendisini feshetmesi gerektiği çağrısı yapıyor. Açıklama Öcalan’ın PKK’nin kendisini feshetmesi çağrısı olarak okunsa da, açıklamada “Demokratik toplum ihtiyacı kaçınılmazdır. Cumhuriyet tarihinin en uzun ve kapsamlı isyan ve şiddet hareketi olan PKK’nin; güç ve taban bulması, demokratik siyaset kanallarının kapalı olmasından kaynaklanmıştır.” yönündeki değerlendirmesi, açıklamanın aynı zamanda ülkenin demokratikleşmesinin önünü açmak amaçlı olduğunu gösteriyor. Nitekim açıklamanın Kürtçe ve Türkçe okunmasının ardından söz alan Sırrı Süreyya Önder’in, "Öcalan, 'Bu perspektifi ortaya koyarken, şüphesiz, pratikte silahların bırakılması ve PKK’nin kendini feshi, demokratik siyaset ve hukuki boyutun tanınmasını gerektirir' notunu sizinle paylaşmamızı istedi" demesi de bunun kanıtıdır.
 
Sonuç olarak; süreçle ilgili yeterli bilgiye sahip olunmaması, açıklamanın iki tarafta da kuşkuyla karşılanmasına yol açıyor. Ancak yukarıda belirttiğim gibi, hiçbir gelişme tesadüfi değildir. Dolayısıyla bugün gelinen nokta, birtakım görüşmeler yapıldığını ve bir anlaşma zemini oluştuğunu gösteriyor. Özellikle, örgütün feshinin istendiği kısa bir açıklamanın detaylara yer vermemesi ve her iki tarafın beklentilerini karşılamaktan uzakmış gibi görünmesi üzerinden ortaya çıkan kaygının yayılmaması ve büyük mağduriyetlere yol açılmaması için gerekli tedbirler alınmalı ve somut adımlar atılmalıdır. Yani barış umudunun korunması için azami özen gösterilmelidir. Burada önemli olan sürecin bütün aktörlerinin riskleri yönetebilme iradesine sahip olmalarıdır. Kısacası önceki deneylerden ders çıkarılmalı ve yalnızca niyetlerin duyurulmasının yeterli olmadığı bilinciyle, somut eylem planı ile bilgi akışı sağlanarak toplumda güven tesis edilmelidir. Ve de en önemlisi, barış gibi önemli bir hedefe ulaşılmasının önemi dikkate alınmalı ve konuyla ilgili açıklama yapan kurumsal yapılar ile bireylerin duygusallıktan uzak durmaları ve sürece zarar verecek dil kullanmaktan kaçınmaları önemlidir.
 
Belirsizlik olmakla birlikte, dilerim süreç Türkiye halklarına bir kez daha hayal kırıklığı yaşatmadan, gerçek bir barışa ulaşılmasının aracı olur!

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

TÜRKİYE’DE EGEMENLİK MİLLETİN OLMALIDIR
24 Nisan 2025 16:05

ŞİMDİ NE OLACAK ?
20 Nisan 2025 16:05

BU KAVGA KAYIKÇI KAVGASI
17 Nisan 2025 16:05

VEYSELDEN AL DERSİ
06 Nisan 2025 16:05

PROTESTO HAKKI ANAYASAL HAKTIR
03 Nisan 2025 16:05

ÜLKEDE SANDIK DEMOKRASİSİ BİLE YOK
23 Mart 2025 16:05

EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ NASIL KAZANDI?
16 Mart 2025 16:05

KİM KİME EKMEK VERİYOR?
02 Mart 2025 16:05

KADINLAR HAYATI DURDURACAK
22 Şubat 2025 16:05

DİSK 58 YAŞINDA
16 Şubat 2025 16:05

Denetimsizlik facialarla can alıyor
02 Şubat 2025 16:05

FACİALARIN NEDENİ SORUMLULARIN SORUMSUZLUĞUDUR
26 Ocak 2025 16:05

ASGARİ ÜCRET NASIL ORTALAMA ÜCRET OLDU
19 Ocak 2025 16:05

BU SEFALETIN NNEDENİ ÖRGÜTSÜZLUK
12 Ocak 2025 16:05

2025 yili emekciler icin zor bir yil olacak
31 Aralık 2024 16:05

MUNZUR ÇEM ( HUSEYIN BEYSULEN )
11 Aralık 2024 16:05

Asgari ucretin ulusal ve uluslar arasi dayanaklari (2)
18 Kasım 2024 16:05

SOSYAL DEVLETİ YOK EDEN İKTİDARIN SEÇİM “MÜJDE”LERİ!
24 Ocak 2023 16:05

KIRMIZI ÇİZGİLER DEĞİL İLKELER BELİRLEYİCİ OLMALI!
17 Ocak 2023 16:05

2023, BARIŞ MÜCADELESİNİN YÜKSELDİĞİ YIL OLSUN!
03 Ocak 2023 16:05

Tek çözüm ‘âmâ’sız, ‘fakat’sız karşı çıkmak!
28 Aralık 2022 16:05

BU ÜLKEDE SIRTINDA KÜFE OLAN SİZ DEĞİLSİNİZ! 
26 Aralık 2022 16:05

74. YILINDA İNSAN HAKLARI VE TÜRKİYE!
20 Aralık 2022 16:05

ASGARİ ÜCRET VE EMEKLİ MAAŞLARI
05 Aralık 2022 16:05

Görüntüyle yok edilen gerçekler
30 Kasım 2022 16:05

PARA TUZAĞININ ADI SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM!
24 Kasım 2022 16:05

ASGARİ ÜCRET, SEFALET ÜCRETİ OLMAMALI!
21 Kasım 2022 16:05

SİYASİ ÖNGÖRÜNÜZ YOKSA TÖKEZLERSİNİZ!
15 Kasım 2022 16:05

BÜTÇE İKTİDARIN SINIFSAL TERCİHİNİN BELGESİDİR!
14 Kasım 2022 16:05

ANAYASAYA UYMAYAN İKTİDARLA ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ OLUR MU?
09 Kasım 2022 16:05

SİZCE DEZENFORMASYONU KİM YAPIYOR?
01 Kasım 2022 16:05

CUMHURİYETİ CUMHURİYET YAPAN, ONUN DEMOKRATİK OLMASIDIR!
30 Ekim 2022 16:05

KRİZ Mİ, KAYNAK TRANSFERİ Mİ?
27 Ekim 2022 16:05

BU KADERİ KİM YAZIYOR?
24 Ekim 2022 16:05

İŞ CİNAYETLERİNİN NEDENİ AZGIN SÖMÜRÜ POLİTİKALARINIZDIR!
18 Ekim 2022 16:05

DOĞRU HAMLEYİ, DOĞRU ZAMANDA YAPMAK!
11 Ekim 2022 16:05

İNSANLAR ÜLKEYİ “SÜFLİ” YAŞAM İÇİN Mİ TERK EDİYOR? 
05 Ekim 2022 16:05

İNSAN HAKLARINI SAVUNMAKTA SAMİMİYETSİZLİK DEVAM EDİYOR!
27 Eylul 2022 16:05

6-7 Eylül olaylarından ders çıkarmak!
06 Eylul 2022 16:05

Bireyler değil, siyasi anlayışlar belirleyici olmalıdır
12 Ağustos 2022 16:05

ITUC: TÜRİYE İŞÇİLER İÇİN EN KÖTÜ 10 ÜLKEDEN BİRİ!
22 Temmuz 2022 16:05

DİSK/EMEKLİ-SEN MÜCADELESİNDEN KESİTLER! (10)
18 Temmuz 2022 16:05

SENDİKALARIN ORTAYA ÇIKIŞI, GELİŞİMİ VE TOPLUMSAL ROLÜ! (14)
01 Temmuz 2022 16:05

Sendikaların ortaya çıkışı ve toplumsal rolü (129)
15 Haziran 2022 16:05

DİSK/EMEKLİ-SEN MÜCADELESİNDE KESİTLER (5)
05 Haziran 2022 16:05

DİSK/EMEKLİ-SEN MÜCADELESİNDEN KESİTLER! (4)
30 Mayıs 2022 16:05

KİMİN HASSASİYETİ?
25 Mayıs 2022 16:05

SENDİKALARIN ORTAYA ÇIKIŞI, GELİŞİMİ VE TOPLUMSAL ROLÜ! (10)
17 Mayıs 2022 16:05

SENDİKALARIN ORTAYA ÇIKIŞI, GELİŞİMİ VE TOPLUMSAL ROLÜ! (9)
11 Mayıs 2022 16:05

DENİZ, YUSUF, HÜSEYİN VE YÜZLERCE DEVRİMCİ, MÜCADELEDE YAŞIYOR!
08 Mayıs 2022 16:05

SENDİKALARIN ORTAYA ÇIKIŞI, GELİŞİMİ VE TOPLUMSAL ROLÜ! (8)
28 Nisan 2022 16:05

EMEK MÜCADELESİNDE GEÇMİŞ, EN ÖNEMLİ YOL GÖSTERİCİDİR!
24 Nisan 2022 16:05

GERÇEK BARIŞ, SAVAŞIN NEDENLERİNİ DOĞRU TESPİTLE MÜMKÜNDÜR!
23 Nisan 2022 16:05

ÖLÜMÜ GÖSTERİP SITMAYA RAZI ETMEK!
19 Nisan 2022 16:05

ENFLASYON, ÜCRETLERİ YUTTU!
11 Nisan 2022 16:05

SOMUT ÜZERİNDEN DURUMU GEÇİŞTİRMEK, GERÇEKLİKTEN KOPMAKTIR!
06 Nisan 2022 16:05

TÜRKİYE BÜTÇESİNİN KARA DELİKLERİ!
04 Nisan 2022 16:05

YAP-İŞLET-DEVRET YÖNTEMİYLE YAPILAN TESİSLERİ KİM YAPIYOR?
28 Mart 2022 16:05

DERDİ GEÇİM OLANLAR VE DERDİ SEÇİM OLANLAR!
20 Mart 2022 16:05

DOKTORLAR NEDEN HEDEF!?
14 Mart 2022 16:05

TÜRKİYE TARİHİNİN UNUTULMAYACAK İKİ ÖNEMLİ OLAYI İLE 12 MART!
13 Mart 2022 16:05

Kimin savaşı?
09 Mart 2022 16:05

ANAYASAL HAKLARI KULLANDIRMAYANLAR VE ONLARI KORUYANLAR!
01 Mart 2022 16:05

HEDEFİNİZ DÖNÜŞTÜRMEK DEĞİLSE, MEVCUDA MAHKÛM OLURSUNUZ!
23 Şubat 2022 16:05

İNSANCA YAŞAMA KAVGASI VE DEVLETİN TARAFI!
21 Şubat 2022 16:05

ELEKTRİKTE ADIM ADIM GELEN SOYGUN!
16 Şubat 2022 16:05

İKTİDARDA OLMANIN DAYANILMAZ CAZİBESİ
08 Şubat 2022 16:05

HİÇBİR SORUNU, O SORUNA YOL AÇAN ÇÖZEMEZ!
17 Ocak 2022 16:05

Diliniz, demokrasiye bakışınızı ele veriyor!
11 Ocak 2022 16:05

SENDİKALARIN ORTAYA ÇIKIŞI, GELİŞİMİ VE TOPLUMSAL ROLÜ (1)
08 Ocak 2022 16:05

Söz konusu seçim kazanmaksa gerisi teferruattır!
28 Aralık 2021 16:05

TÜRK LİRASININ DURDURALAMAYAN ÇÖKÜŞÜ VE ASGARİ ÜCRET GERÇEĞİ!
20 Aralık 2021 16:05

YOKSULLAŞMANIN; KÖPRÜ, OTOYOL, HAVA ALANI VE TELEFON İLE İMTİHANI!
14 Aralık 2021 16:05

ARTIK ASGARİ DEĞİL, ASIL ÜCRET!
09 Aralık 2021 16:05

SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ, DÜNÜ VE BUGÜNÜ (9)
07 Aralık 2021 16:05

KİME KARŞI NEYİN SAVAŞI?
29 Kasım 2021 16:05

KADINA YÖNELİK ŞİDDET ERKEK SORUNUDUR!
26 Kasım 2021 16:05

SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ, DÜNÜ VE BUGÜNÜ (6)
17 Kasım 2021 16:05

KAVRAM KARGAŞASI İLE GERÇEKLERİ GİZLEYEMEZSİNİZ!
14 Kasım 2021 16:05

SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ, DÜNÜ VE BUGÜNÜ (5)
11 Kasım 2021 16:05

KUTSAL DEVLET, ÜLKEYİ İYİ YÖNETEMEYENLERİN SIĞINDIĞI LİMANDIR!
07 Kasım 2021 16:05

KORKU TÜNELİNDEN YÜKSELEN KORKUTMA SESLERİ!
02 Kasım 2021 16:05

Dünya gençliği gelecekten endişeli!
25 Ekim 2021 16:05

ÜLKEYİ İYİ YÖNETEMEYEN İKTİDARIN BAŞVURACAĞI YÖNTEM BASKIDIR!
18 Ekim 2021 16:05

Tüm Yazılar