ALTIN
 3.042,49
DOLAR
 35,5025
STERLİN
43,1833
EURO
 36,2485

 

 

Sarhoş oldum da

Seni hatırladım yine;

Sol elim,

Acemi elim,

Zavallı elim!

 

Türkiye sağı ne kadar demokrattır? Türkiye sağı demokrasiye inanır mı? Türkiye sağı kraldan daha kralcı mıdır? Eğer kralcı değilse Abdülhamit hayranlığı nedendir? Kral ile demokrasi bir arada savunulur mu? Abdülhamit, Osmanlının ilk demokrasi deneyimi olan Meclisi Mebusu nu ve ilk anayasası olan Kanun-ı Esasi ‘yi kapatan padişahtır.

Türkiye siyasetinin temellerinin geçirdiği süreçleri şöyle açıklamak mümkün:

1-Türkiye’nin sağının temeli Padişah Abdülhamit’e dayanır.

2-Türkiye milliyetçilerinin temeli ise ittihat ve terakki partisine dayanır.

3-Türkiye solunun temeli ise TKP ye dayanır.

Bu süreci kısaca bir gözden geçirelim.

 

1-Padişah Abdülhamit 31 Mart olaylarında sorumlu tutularak Mahmut Şevket Paşa’nın, Hareket ordusu tarafında tahttan indirildi.

2-Abdülhamit yanlısı Hürriyet ve İtilaf Partisi kuruldu.

3-Halâskâr Zabitan adlı Abdülhamit yanlısı askeri gurup darbe yaparak 1912 de tekrar iktidarı itaatçilerden aldı. Abdülhamit yanlısı Kamil Paşa Hükümeti kuruldu.

4-23 Ocak 1913 tarihinde Enver Paşa öncülüğünde Babı Ali baskını yapıldı ve İtaatçiler tekrar iktidara geldiler.

5-İtaatçi Mahmut Şevket Paşa’ya karşı bir suikast yapıldı. Bu suikast bahane edilerek bütün muhalefet ya susturuldu, ya da Sinop ceza evine gönderildi.

6-  Birinci dünya savaşı sonrası itaatçilerin tek adamı olan Enver Paşanın yenilgisinden sonra itaatçiler dağıldılar ve yerini tekrar Abdülhamitçilere bıraktılar.

7-1919 da Damat Ferit Paşa tekrar Hürriyet ve İtilaf partisinin başına geçti. Mondros ateşkes ve Sevr anlaşmalarında sonra Osmanlı’ya hâkim olamadı.

8-Kuvveyi Milliye ulusal kurtuluş mücadelesini başlattı. İngilizler ve Damat Ferit milli kuvvetlere karşı savaş ilan etti, ama başarılı olamadı.

9-21 Şubat 1921 Londra Konferansında sonra söz Kuvveyi Milliye geçti ve 1950 yılına kadar devam etti.

10-1950 yılında DP iktidarında sonra siyaset dinselleşti ve çoğunluk dinselleştirildi  67  yıllık süreçte ülkeyi Abdülhamit yanlıları yönetti..

11-Türkiye Milliyetçileri 1960 darbesi sonrası dinsel referansla siyaset yapmaya başladılar. Milliyetçiliği dincilik olarak algıladılar ve Milliyetçilikten vaz geçtiler. Oysaki din veya millet ayrı kavramlardı. Din ümmetçi, diğeri ulusalcıydı.

 

SOL ELİM

 

1- Şefik Hüsnü Deymer Selanik’te gelen yoldaşları ile İstanbul’da Türkiye İşçi ve Çiftçi Sosyalist partisi kurdu.

2- Çerkes Ethem’in, Yeşil Ordu Cemiyeti’ne Katılması ve Yeşil Komünistler hareketinin kurulması.

3-  Mustafa Suphi ve arkadaşlarının Moskova’daki komünist faaliyetleri.

4-Bu üç unsurun Baki Konferansından sonra partileşmesi ve TKP nin kurulması.

5- 27 Ocak 1921 yılında kurtuluş savaşına katılmak üzere ülkeye gelen TKP nin 15 tane kurucusu ve öncüsü kara denizde boğduruldu.

6 1948 yılında sol aydınların toplatılıp tutuklanmaları ve  Sabahattin Ali’nin öldürülmesi

 

7-12 Mart 1971 muhtırası ile solun bütün renklerinin baskı altına alınması sol gençlik önderlerinin toptan imha edilmesi.

8-12 Eylül 1980 Darbesinin solun bütün renklerinin üzerinde silindir gibi geçmesi.

9- Sola yapılan işkence ve zalimce saldırıların temelinde demokrasi kavgası var.Türkiye sağının demokrasi diye bir sorunu olmamıştır.Demokrasi talebinde de bulunmamıştır.

10- Türkiye sağı hep güçlüden yana olduğu için insan hakları,demokrasi,kadın hakları,çocuk hakları,emek,sermaye,sendikalaşma,taşeronlaştırma ,faili meçhul cinayetler vb sorunların muhatabı olmamıştır.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.