Türkiye de artık her il birbirine bakarak “ …günleri “ adı altında bana göre hiç de o ile getiri ya da rant sağlamayan günler yapmak moda oldu gibi. Hemen hemen bütün Anadolu illeri bunu yapmakta hatta bir birleri ile yarışmaktalar
Malatya, günlerin dışında yıllardır bir de film festivali yapmaktadır.
Bu tür etnikliklerin yapılmasında ki amaç o şehrin gerek yurt için de özellikle de uluslar arası arenada tanıtılması ve kendisine has özellikleri olan her ne ise onun tanıtılması ve o şehre maddi manevi getiriler sağlamaktır. Ancak pratiğe baktığımızda bunlardan hiçbir eser göremiyoruz. Öyle ki keller körler birbirini ağırlar lar dan başka hiçbir varlık görülmüyor.
Öncelikle şunu belirteyim ki ben bu tür organizasyonlara karşı değilim ancak bu günkü gibi yapılan hiçbir getirisi olmayan yapmak için yapılan organizasyonların daha etkili ve daha fazla o ile fayda getiri sağlaması için akılcı rantıbıl organizasyonlar yapılmasını istiyor ve öneriyorum
Ankara'da Malatya Tanıtım Günleri 12-15 Ekim 2017 tarihleri arasında Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlendi. Bu tanıtım günleri Başkentte dördüncü defa düzenlenen organizasyondu.
Ben şahsen Ankara da yapılan bu tür organizasyona ilk defa katıldım.
Açılış töreni Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın katılımı ile gerçekleşti.
Bu bakanların dışında Malatya da ve Ankara da bulunan özellikle bürokratlar iş adamları ve AKP li siyasiler tam bir şov yaptılar.
Yapılan açılış programı ve AKP lilerin konuşmalarından sonra Başta Valilik ve büyükşehir olmak üzere tüm ilçe belediyeleri ve kaymakamlıkların açmış olduğu stantlar gezildi.
Buraya kadar hadi diyelim yaygın basın bakanların bulunması nedeni ile haber niteliği taşımasından dolayı belki yaygın basından televizyon ve gazetelerde haber olarak yayınlanmış olur olabilir. Tabii bunun yanında ben ve benim gibi Ankara ya götürülen gazetecilerde kendi televizyonlarında ve gazetelerinde haberler yaptılar.
Bir günlük yaygın basından çıkan ki çıkıp çıkmadığını da tam bilmiyorum ama farz edelim çıkmış olarak kabul etsek bunun Malatya’mıza ne faydası olur ya da ne faydası olacak bunu birilerinin açıklaması lazım.
Malatya da ki üst düzey resmi kurumlar kaymakamlar ve TSO, TİCARET BORSASI İnönü üniversitesi ve ilçe belediye başkanlıkları hepsi birer stant tutmuş içine 3 – 5 tane sandalye koymuş bekliyorlardı neyi bekliyorlarsa? Belli ki belli yerlerde yapılan baskılar sonucu oraya mecburi stant açmışlar dı.
İlçe belediyeleri de bizzat ilçenin belediye başkanı nezaretinde ilçelerinin değerlerini ikramlar ederek yine sözde tanıtım yapıyorlardı.
Herkes özelde kendi ilçesini, genelde Malatya'yı tanıttığını sanıyordu ancak dediği gibi çok az bir Malatya da yaşayan Malatyalı vatandaş gelse de diğerleri hep orada ki görevli Malatyalılardı.
Malatya ekonomisi birinci derece de kayısıya bağlıdır ve Kayısı Dünya da en çok üretilen ülke Türkiye dir.
Ancak hele de bu sene kaysı yerlerde sürünmekte üreticiler perme perişan ve bir milyondan fazla kayısı ağacının kesildiği bir dönemde en fazla reklama Dünyaya tanıtmamız gerekirken bu tanıtım gününde sadece o çadıra ya da kültür merkezine gelen Misafirlerimize Malatya'nın kuru kayısısını ikram ettik. Bütün tanıtımımız işte bu oldu
Böyle bir organizasyon ve bu durum kayısının tanıtımı için pek de istenilen düzeyde tanıtım olmadı.
Atatürk Kültür Merkezinin yanında ki Taş binanın yanına kurulan çadırda sözde Malatya'nın yöresel ürünleri ve mutfağı tanıtılıyordu.
Sözüm ona Malatya'nın yöresel ürünleri ve mutfağıydı.
Yöresel ürünler ve yemek bölümünde sadece 3 yerde Malatya'nın ürünleri vardı.
Malatya bulguru ve kurabiyesi vardı.
Birde Esenlik şirketinin açtığı standta Malatya ürünleri vardı satılıyordu. Trabzon ekmeğinin, eski kaşarın, sele zeytinlerin ve çeşit çeşir marmelatların Malatya ile ne alakası vardı anlayamadım.
Yemek bölümünü hiç sormayın zaten. Hacı Baba ve Ali Dayı haricinde tüm yemek yerleri yıl boyu orada olan stantlar olduğunu sorarak anladım
Gerçekten Şimdi bu işi organize edenlere soruyorum bunun neresi Malatya Tanıtım Günleri?
Malatya bu organizayonda en ufak biçimi ile söylersem bir tirilyon para harcadı peki getirisi ne oldu?
Bütün bunları söylerken diyorum ki zorla hatıra binaen birilerini oraya götürüp oturtmaktansa ve hiçbir fayda sağlanmazken bu organizasyonun şeklini biçimini değiştirerek organizasyonu Malatya ya maddi manevi getirisini garantiye alınacak işler yapılmalı.
Örneğin tek bir sistem söyleyecek olursam organizasyonu yapan kurum ya da kurumlar bir araya gelerek yaygın basından birer temsilci Malatya yerel basından temsilcilerle bir ekip kurulmalı.
Bu ekiple birlikte ilimizin bütün ilçeleri birkaç gün gezilerek yörelere mahsus olan değerler tanıtılmalı her ilçe sonrası mutlaka kayısı en öne çıkarılmalı turistik yerlerimiz tanıtılmalı ve turizmi daha da geliştirmeliyiz ve bu da her gün medyada haber yapılmalı. Böyle bir organizasyon ne bu günkü kadar masraflı olur ne de çapsız olur. Tam aksine bugünkünden daha fazla maddi manevi tanıtım olur daha fazla Malatya ekonomisine katma değer katar diye düşünüyorum.
Film festivali
Bir kentin tanıtımı ve getirisini sağlamak için yapılan etkinlikler olduğu gibi sosyal yaşamında ve halkın eğlence hakkını da düşünmek gerek.
Film festivalleri sosyal yaşamda bütün halkın gençler ve çocuklarımızın hatta büyük ailelerimizin sosyal hayatına renk katmak onların sosyalleşmesini sağlamak adına yapılan organizasyonlardır.
Malatya böyle bir etkinliği hak ediyor mu bana göre daha da fazlasını hak ediyor.
Malatya halkı vatanını bayrağını seven bu güne kadar hiçbir terör örgütüne destek vermeyen ülkesinin birliğinden iriliğinden ve diriliğinden yana olan halklar topluluğudur.
Ancak Malatya bu güne kadar gelmiş geçmiş iktidarlarda ve özelliklede 2002 den bu yana yapılan tüm seçimlerde % 65 oy verdiği AKP iktidarlarında da gerekli hizmeti almamış alamamış bir şehir.
Bu nedenle ayran bulamıyor içmeye atına gidiyor festivale durumu Malatya ya yarar değil tam aksine önce bu organizasyon için harcanan birilerinin hesabına göre 3 trilyonluk zarar bir o kadar da maneviyat yüklü zaman kaybı da cabası oluyor.