ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

 

 

      Bu hafta savaş, barış, insan hakları, emek sorunları yerine bilime odaklanalım. Ne olur ne olmaz barış sözcüğü yüzünden yüzlerce insanın gözaltına alınarak tutuklandığı yerde, futbol, sinema, sanat, magazin, Kültür, bilim konusuna değinmek ehven-İ şerden sayılır belki. Futbol konusunda son derece cahil biri olduğumdan dolayı bilimle ilgili yararlandığım kaynaktan bir aktarımda bulunmayı uygun gürdüm.

        Orta doğu dâhil coğrafyamızda maddi ve insani tüm kaynaklar ölüme ve savaşa yatırılırken, batıda bilim dünyası ölümsüzlük iksiri peşinde yüz milyarlarca dolar kaynak aktarmaktadır. Hastalıkları ortadan kaldırma ya da ömrü uzatmak gibi ilk çağlardan beri ölümsüzlük iksirinin peşindeki insanlık için heyecan verici gelişmeler olsa da dev teknoloji şirketlerini bu alana yatırım yapmaya zorlayan temel güdü kuşkusuz bu alandaki dev pastadan pay almaktır.

       Sadece ABD de 3 trilyon dolar değerinde olan sağlık sektörü teknoloji şirketleri için devasa bir yatırım ortamını yaratıyor. 2015 yılında girişim sermayesi şirketleri, bir yıl önce yaklaşık 12 milyar ABD doları ABD sağlık şirketlerine 16,1 milyar dolar yatırım yaptı. Bu yatırımın yarıdan fazlası yani 8.95 milyar doları biyo teknoloji firmalarına yönelikti.

Veri odaklı tıbbın önem kazanması da bu alanda yatırımları artıran önemli bir belirleyici.

     Önde gelen teknoloji şirketi Apple, Google, IBM, ve  Samsung  dijital sağlık girişimlerine özelikle de giyilebilir cihazlara ve akıllı telefon uygulamalarına milyarlar harcıyor. Apple’ in CEO su sağlık hizmetleri üzerine odaklandıklarını, şu anda da Apple farklı ürün ve hizmetler aracılığıyla sağlık hizmetlerini yönlendiriyor.

     Apple Watch kullanıcının günlük alışkanlıklarını, kalp atışlarını etkinlik düzeylerini ve çok daha fazlasını izliyor. Mayo Clinik iş b irliği içinde çalışan Health kit farklı cihazlardan veri depolayan ve sağlık kuruluşu ile paylaşabilen bir internet platformu ve sağlık endüstrisinin insanlarla nasıl etkileşime girdiğinin önemli örneğini oluşturtuyor.

     Sağlık alanında önemli yatırımcılardan birisi de Veily Life Sciences şirketi ile  yatırımlarını artıranGoogle,GlaxsoSmithKline ve Novartis başta olmak üzere dev ilaç firmalarıyla iş birliği yapıyor.

 Verily büyük projelerinden biri diyabetli kişilere yardım etmek için tasarlanmış akıllı kontakt lenslerin geliştirilmesidir. Prototip, kablosuz yonga ve kullanıcının gözyaşlarında glikoz miktarını izleyen küçük bir glikoz sensörü içeriyor. Objektifteki küçük bir delik, göz yaşartıcılarının sensora sızarak, kan şekeri düzeylerini ölçüyor. Ve teorik olarak hastanın doktoru bu bilgileri tedavilerini bildirmek için kullanabiliyor.

     Şu aşamada şirket, Glikoz seviyeleri belirli bir eşiği aştığında yanıp sönen, kullanıcıyı uyaran ve durumun yönetilmesine yardımcı olan LED ışıkları teknolojisine dâhil edip etmeyeceğini araştırıyor.

Google’in bir diğer şirketi Calico ise çok daha iddialı. Uzun yaşam sağlamak ve ölümü durdurmak için çalışmalar yürüttüğünü duyuran Calico Arthur D Levinson öncülüğünde San Fransisko Bay Area’da bir araştırma merkezi oluşturmayı hedefliyor.

       Biyoteknoloji alanındaki teknoloji şirketlerinden biri de Samsung. Güney Koreli Samsung, BioLogics ile son olarak 720 milyon dolar maliyetle kurduğu tesiste özelikle canlı hücrelerden ve kan bileşenlerinden meydana gelen biyolojik ilaçlar üretmek amacında olduğunu açıkladı. Darısı bizim başımıza.

Kaynak: Derin ekonomi sayfa.134

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.