ALTIN
 3.042,49
DOLAR
 35,5025
STERLİN
43,1833
EURO
 36,2485

 

 

Olağan üstü dönemlerden geçiyoruz. Bu tür dönemler yüz yılda bir olur. Türkiye bu tür bir dönemi bundan yüzyıl önce yaşadı. Dünyada bundan yüz yıl önce Birinci emperyalist paylaşım savaşını yaşadı. Osmanlı devleti Çanakkale hariç bütün cephelerde savaşı kaybetti. Arap toprakları Osmanlıdan koparıldı.  Sevr anlaşması ile Osmanlı devleti tarihe karışmıştı.

Bugün de buna benzer bir süreçte geçiyoruz. ABD nin bomba bıraktığı Irak, Suriye ve Libya gibi devletlerde bir rejim boşluğu oluşuyor. Sonra da bu boşluğu IŞID dolduruyor. IŞID kendi dininde, kendi ırkında, kendi mezhebinde olmayan herkesi vahşi yöntemlerle katlediyor.

Ezidi’ler sadece Müslüman olmadıkları için katlediliyorlar. Kürtler Arap olmadıkları için katlediliyorlar. Şiiler, Sünni olmadıkları için katlediliyorlar. Bunların bir benzeri şimdiye kadar dünyada görülmedi. İnsanlığın hangi evresini yaşıyorlar bilmiyorum. Ama kimse çıkıp bunlar Müslüman değil demedi. Sadece bunlar İslam’da yok denilerek geçiştirildi.

 

Türkiye’ye bunun yansıması nasıl olur?

 

Türkiye çok karmaşık bir süreçte geçiyor. Türkiye’nin çivisi çıkmış bir gemiye benziyor. Bir taraftan başkanlık sistemi ile tek adamlığa oynuyorlar. Diğer yandan bu diktatörlüğü pekiştirici “iç güvenlik paketi” adı altında polis devletine doğru hızla ilerliyorlar. Uzmanların tespitlerine göre bu paket yasallaşırsa yasal muhalefet son bulacaktır. Polisin 48 saatlik gözaltı süresi vardır. Göstericiye polisin silah kullanma yetkisi vardır.

Demokratik muhalefet fiilen son bulacaktır. Demokratik muhalefetin bittiği yerde ne olur? Demokratik muhalefetin bittiği yerde her şey olabilir. Gözaltılar. Faili meçhuller, gözaltında kayıplar vs. Biz bunun örneğini doksanlı yıllarda yaşadık.

 

Türkiye Ortadoğululaşır. Ortadoğu’da devlet kavramı bir diktatörün adı ile anılır. Saddam’ın ülkesi, Kaddafi’nin ülkesi, Esat’ın ülkesi vs. Türkiye böyle bir sürece hazır mı? Bence hazır.Çünkü bu ülkede yüz yıldır 2.Abdülhamit diktatör mü değil mi? Vahdettin mi;Mustafa Kemal mi? Tartışması yapıldı.Çoğunluk hep krallardan yana tavır koydu.Bugün bir seçim olsa cumhuriyet mi;padişah mı?.Bu halkın padişah diyeceğinden eminim.Müslümanlar demokrasiden anlamazlar .Çünkü biat toplumunda geliyorlar.dünyada bir örneği de yoktur.Şimdi de demokrasiyi değil mezheplerini oyluyorlar.

Bugün yaşanan kavga 1908 de Jön Türklerin iktidara el koyması ile başladı. Süreç içinde iki parti oluştu. Kralcılar, Hürriyet ve İhtilaf partisini kurdular. Kralı yıkanlar da, İtaati Terakki Partisini kurdular. Bu iki parti gel git lere rağmen 1908 den Bugüne taşındı ve kralcılar sistemi ele geçirdi. Bugün de Türkiye’de Hürriyet ve İhtilaf partisi yanlıları iktidarda.

 

Ana muhalefet bu gidişatı neden önleyemedi?

 

CHP  ‘nin yetersiz kadroları burunlarının ucunda öteyi göremediler. Sandılar ki bunlar da öteki merkez sağ partiler gibi gelip gidecekler. Buradaki stratejik derinlikleri anlayacak kapasitede değillerdi. Bunlar sistemi yeniden yapılandırmaya gelmişlerdi. Ama CHP nin bunlardan haberi yoktu. Haftada bir gurupta konuşmayı muhalefet sandılar. Bunların gelişmesine dolaylı yardım ettiler. Muhalefeti demokratik kitlelerle beraber yapma cesaretini kendilerinde göremediler. CHP sineye millete dönebilseydi, bunların muhalefeti kendi içinde doğup parçalanacaklardı. CHP bunlara hep taze kan pompalamaktan başka bir şey yapmadı. Şu anda bunların Uluslar arası desteği tükenmiştir. Ama gene ortada muhalefet yoktur.

Malatya CHP sinde olduğu gibi partinin sahipleri vardır. Parti birlerinin tapulu arazisi gibidir. O araziye giren herkese ağanın marabalar saldırır. Ama bu memlekette her koşulda var olabilen solcular da vardır.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.