ALTIN
 3.042,49
DOLAR
 35,5025
STERLİN
43,1833
EURO
 36,2485

 

Bugün 10 Ocak çalışan gazeteciler günü, tüm gazete ve medya çalışanların günü kutlu olsun.
      Türkiye’de son yıllarda 3 Ajans, 16 Tv, 23 radyo,45 gazete,15 dergi,29 yayın evi kapatıldı. Binlerce gazeteci çalıştığı kurumdan kovuldu.
Türkiye Basın özgürlüğü bakımında 180 ülke arasında 157.Sırada yer almaktadır.
         2001 yılında tutuklu gazeteci sayısı 10 iken. Bugün tutuklu gazeteci sayısı 108 rakamına ulaşmıştır.
59 gazeteciye toplam 200 yıl mahpus cezası verilmiştir.
CPI verilerine göre bütün dünyada 250 gazeteci tutukludur. En çok gazeteci tutuklayan ülke Çin’dir.       Çin’de sonra Türkiye ikinci sırada yer almaktadır. Türkiye’yi, Suudi Arabistan ve Mısır takip etmektedir.
         Demokrasinin olmazsa olmazı basın özgürlüğüdür. Eğer bir ülkede basın özgür değilse, halkın haber alma özgürlüğü elinde alınmıştır. Bir ülkede basın özgür değilse orada demokrasi yoktur.              Demokrasinin temel ilkesi şeffaflıktır.

Eğer bir ülkede basın özgür değilse ülkede her şey karanlıktır.

Demokrasi salt seçimler değildir. Demokrasi kendini birçok kavramda ifade eder. Demokrasi batı dünyasında basın özgürlüğü ile start almıştır. Demokrasinin olmazsa olmazlarını şöyle sıralayabiliriz.
Hükümet edenlerin seçimle gelmesi ve seçimle gitmesi gerekir.
Kuvvetler ayrılığı (yasama, yürütme, yargının birbirinde ayrı olması ve birbirlerini denetlemesi.) olması gerekir.
Hukukun üstünlüğü şarttır.
Sivil demokratik kitle örgütlerinin güçlü olması ve yönetimlere müdahalede bulanabilmesi gerekir.
Kimsenin ayrıcalıklı olmaması ve yasalar karşısında eşit olması gerekir
Liyakate uyulması şarttır.
Muhalefetin önünün sonuna kadar açık tutulması gerekir.
Halkın temsilcisi parlamento ise parlamentonun güçlü olması gerekir.
Partiler içinde demokrasinin olması şarttır.
Partilerin üzerinde iktidarın baskısı olmaması gerekir.
Devletin din dışında kalması, hiç kimseyi dininde, ırkında ve siyasi düşüncesinden dolayı ötelenmemesi gerekir.
Bilimin toplumda egemen olması ve bilim dışı fizik ötesi anlayışın devlet katında bir itibarı olmaması gerekir.
Devletin sosyal olması gerekir.
Irkçılık ve dincilik gibi toplumu bölen anlayışların suç sayılması, ayrıştırıcı dil kulanalar cezalandırılmalıdır.
Devlet din, dil, ırk, mezhep, cinsiyet gibi temel insan faktörlerinde tamamen tarafsız olmalıdır.
Daha yazılacak çok şey var ama biz burada bu sorunları noktalayalım. Başka bir yazıda yine devam edelim.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.