Bu ülkede yaşayan bir avuç ayrıcalıklı insandan başka herkes hızla yoksullaşıyor. Orta sınıf hızla eriyor. Görünürdeki tabloda İki sınıf ortaya çıkmış gibi görünüyor. Birincisi sömürenler ki çok küçük bir azınlık, diğeri ise sömürülen sınıflar. Sömürü o kadar acımasız ki insanlara nefes bile aldırmıyorlar.
Sömürü nasıl işliyor?
Sömürü piyasaya müdahale edip çok yüksek zamlarla tepeden geliyor.
Sömürü elektrik zammı ile geliyor
Sömürü doğal gaz zammı ile geliyor
Sömürü gübre zammı ile geliyor.
Sömürü asgari ücretliye düşük ücret vermek ile geliyor.
Sömürü sendikasızlaştırılan işçilerin savunmasız bırakılması ile geliyor.
Sömürü kolsuz kanatsız emeklilerin ücretlerinin düşük tutulması ile geliyor.
Sömürü köylüleri üretim dışı bırakarak, onların destekleme alımlarına son verilmesi ile geliyor.
Sömürü köylünün üretime dayalı girdileri ile geliyor. Vs.vs.vs.vs
Bu ülkede herkes her alış verişte en az % 20 vergi veriyor. Peki bu paralar nereye gidiyor. İşte bütün sorun burada düğümleniyor. Birileri hızla zenginleşirken birileri hızla yoksullaşıyor. Yani para bir cepten çıkıp diğer bir cepte birikiyor.
“Türkiye’deki insanların yüzde 55’i borçlu, yüzde 76’sı ekonominin kötüye gittiğini düşünüyor.
Themis Araştırma Şirketi İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Antalya, Trabzon, Erzurum, Gaziantep ve Şanlıurfa illerinde 1925 kişiyle kapsamlı bir anket çalışması yapmış.
Bu anketin sonuçlarına göre en büyük sorun: Hayat pahalılığı.
Kapsamlı araştırmanın dikkat çeken birçok sonucu yer alıyor. Buna göre Türkiye’de yaşayan insanların ülkede çözüm beklediği ilk 5 sorun sırasıyla hayat pahalılığı, Suriyeli sığınmacılar, eğitim, adalet ve işsizlik olarak sıralanıyor.
Seçmenler “bugün bir seçim olsa kim oy verirsiniz” soruna yüzde 28 oranda kararsız olduğu cevabını veriyor. Yüzde 11’lik bir kesimse oy kullanmayacağını belirtiyor. Yüzde 20.7 AKP’ye, yüzde 16 CHP’ye, yüzde 5.5 MHP’ye, yüzde 4.4 HDP’ye, yüzde 4 İYİ Parti’ye, yüzde 1.8 Saadet Partisi’ne ve kalan kesim de diğer partilere oy vereceğini belirtiyor.
Yüzde 91,6 yoksulluk sınırının altında
Ankete göre Türkiye’deki insanların yüzde 91,6’sı yoksulluk sınırı olan 7229 TL’nin altında gelire sahipken, yaklaşık yüzde 11’i ise açlık sınırı olan 2.219 TL’den daha az kazanıyor. Son 12 ayda “ailenizin maddi durumu ne oldu?” sorusuna ise yüzde 55’lik bir kesim “kötüleşti” ya da “çok kötüleşti” cevabını verirken, sadece yüzde 11’lik bir grup “iyileşti” ya da “çok iyileşti” dedi. Yüzde 34’lük bir kesimse aynı kaldı cevabını verdi. (Kaynak yeni Asya 9 -2-2020)
Bu tabloda bir demokrasi çıkmaz.