Kahve deyip geçmeyelim. Tohumu yurt dışından ithal edilerek getirilen bir üründür. Burada kavrularak ve öğütülerek un haline getirilmek suretiyle hazırlanmaktadır.
Yaşantımızın bir parçası haline gelen kahveyi bazen dinç tutması, bazen dinlendirici olması bazense fal bakmak için hayatımıza girmesiyle önemli bir yer tutar.
Kahve; küresel ısınma ve iklim değişikliği ile birlikte yok olmaya başladı. Önümüzdeki 20 yıl sonrasında hayatımızdan çıkacak ama, kimyasal madde ile birlikte bu gibi içecekler hayatımızda olmaya devam edecektir. Kimyasalları üretilecektir.
Öyleyse kendi öz ürünümüz olan, Meşe Palamudunu neden değerlendirmiyoruz?
Meşe Palamudu kahvesinin hazırlanması...
Her şeyden önce elimizde meşe palamudu olması gerekir. Bu da Ülkemizde var. Ülkemizde en yaygın meşe türü olan meşenin (Quercus robur) meyvelerinin tadı en güzel olduğu için kullanılması tavsiye edilir.
Kahveyi denemek için orta boy bir kase dolusu toplanmış meşe palamudu yeterlidir. Bunların önce kabuğundan kurtarılması gerekir. Bu bir fındıkkıran ile en iyi şekilde çalışır. Soyulduktan sonra, penis başının yarısına ince, kahverengi bir deri yapışır ve bu da çıkarılması gerekir.
Bir bıçakla kazımak en iyisidir. Meşe palamutları daha sonra bir kase ılık su içine yerleştirilir. Bu, meyvede bulunan tanenlerin salındığı ve kahvenin daha sonra acı tadı olmadığı anlamına gelir.
Meşe palamudu 24 saat su banyosunda kalır. Daha sonra tanik asitlerden kahverengiye dönen su dökülür, meşe palamudu taneleri tekrar duru su ile durulanır ve kurutulur. Kuru tohumlar küçük küçük doğranır ve yağsız tavada kısık ateşte yarım saat kadar kavrulur. Kararmamaları için sürekli karıştırın. Altın kahverengiye döndüklerinde işiniz bitti.
Ardından meşe palamudu çekirdeklerini kahve değirmeni ile öğütür veya havanda döversiniz ki bu çok daha zahmetlidir. Sadece iki çay kaşığı bitmiş meşe palamudu tozunu bir bardak sıcak suya karıştırın - meşe palamudu kahvesi hazır.
Alternatif olarak, tozu bir kahve filtresinde kaynar su ile haşlayabilirsiniz. Ama sonra fincan başına bir kaşık daha kullansanız bile tadı o kadar yoğun değil.
İsterseniz meşe palamudu kahvesini bir tutam tarçınla rafine edebilir veya şeker veya süt ekleyebilirsiniz - her durumda, sindirilebilir ve aromalı sıcak içecek sindirimi uyarır ve ayrıca tansiyonu düşürür.
Kalan toz temiz bir reçel kavanozunda serin ve karanlık bir yerde saklanmalı ve yağlı meşe palamudu tozu hızla kokuştuğu için hemen tüketilmelidir.