Efsane Malatya spor;
Malatya spor Malatya’nın Malatyalıların ortak paydasıdır değeridir. Malatya spor Malatya da gerçekten tam bir yapıştırıcı macundur tuğlaları birleştiren çimentodur.
1966 Yılında kurulduğu zaman ben de henüz amatör ligi yeni yeni tanıyor çocuklukla ergenlik arasında 13 – 14 yaşlarındaydım ve Malatya spor idmanlarında top topluyordum.
Adafı spor, Hürriyet spor, Coşkun spor, Akın spor gibi dört tane çok güzide amatör takımlar kendilerini fes ederek Malatya spor olarak Malatya’nın göz bebeği olan bir takım olarak profesyonel lige adım atmıştır.
1966 dan bu güne kadar onlarca başkan yüzlerce teknik adam binlerce sporcu geldi geçti. Yine bu takım 3. Ligde başladı sırasıyla 2. Lig eski tabirle 1. Liglerde top koşturdu. Daha sonra 1. Ligin adı süper lig olarak değişti.
Tekrar geriye dönecek olursak Malatya sporda gerçekten çok kaliteli Malatyalı başkanlar geldi geçti hepsi de ellerinden geldiği kadar çabalar sarf ettiler takım için Malatya için çalıştılar.
Malatya belediyesi de çok kritik zamanlarda kritik anlarda müdahale ederek katkılar sunmuşlardır.
Özellikle M.Yaşar Çerçi belediye başkanlığı döneminde (1999 – 2002 ) 2. Ligden 1. Lige takımı çıkarma mutluluğunu tüm Malatyalılara yaşatmış ne yazık ki ondan sonra gelen yönetimler takımı perişan etmişlerdir.
Özellikle Tanrı verdi süreci Malatya spor adına kaoslarla doludur çünkü o ekip Malatya sporu kötü yönettikleri için küme düşürdüler hem de borçlu olarak terk ettiler.
Giderken “ Yiğit düştüğü yerde kalkar“ dediler ama yiğit düştüğü yerde çürüdü o takım amatöre düştü.
Dolayısıyla Efsane Malatya spor her geçen sezon daha da kan kaybederek Tanrıverdi ve sonrasında gelen ekipler sözüm ona yöneticiler sayesinde amatöre kadar düştük.
Şimdi çok saygı değer Malatya sevdalısı Bülent kapkıner ve arkadaşları bir ekip olarak kendi imkânları ile amatörde bu takımı canlandırmaya çalışıyorlar.
Dolayısıyla profesyonel liglerde balkan kupasına kadar gidecek güçte ki Efsane Malatya spor ne yazık ki kötü yönetim art niyetli yöneticiler sayesinde bitmiş oldu.
Hâlbuki bu takımda NURETTİN SOYKAN gibi muhterem kişiler başkanlık yaptı ve na mağlup şampiyon yaptı. Fuat Ercişli gibi Malatya’nın en beyefendi evladı bu takıma uzun süre başarılarla hizmet etmiştir.
Yine Yaptığı işleri para bulma şeklini beğenirsiniz beğenmezsiniz Turan Çevik bu takımı o zaman var olan balkan kupasına taşımıştır. Yine Nurettin Güven de ha keza nasıl para kazanıyorduysa da bu Takıma Brezilyanın o zaman en zirvede olan SERGİNYO, EDER, KARLOS, vs gibi isimleri Malatya seyircisi ile tanıştırmıştır.
********
Yeni Malatya spor
Bütün bu kısa ve öz geçmişten sonra doğal olarak Malatya şehrinin profesyonel bir takıma ihtiyacı vardı. Malatya halkı ile taraftarı ile bunu hak ediyordu.
Yeni Malatya spor’umuz, da bu düşüncenin ürünü olarak ortaya çıktı yalnız bu kez Malatya spor değil de yeni Malatya spor oldu. Çünkü yukarda bahsettiğim yönetim kadrosu Malatya sporu borç batağına sokmuştu ve o isimle transfer yapmak borç ödenmediği sürece olanaksızdı.
Bu arada Malatya belediye spor futbol takımı ikinci lige çıkmıştı.
Malatya da futbola gönül vermiş Malatya yı gerçekten seven kadrolar bir araya gelerek Malatya belediye sporun Malatya spor olmasını önemseyerek yola çıktılar.
Eskiden amatör kulüpleri bir araya getirerek Malatya sporu yaratan zihniyet Bu kez de 2009-2010 sezonunda Play-off lar la tekrar ikinci lige çıkan Malatya Belediye spor, ismini Yeni Malatya spor olarak değiştirmiştir.
Kulüp yönetimini de Ankara da ikamet eden ve sporun futbol camiasının içerisinde olan Emin kâtip oğlu yaklaşık 1 – 1,5 yıl başarılı bir şekilde yaparak daha sonra 2012 yılında Malatya belediye bürokratlarından Ertan Mumcu Bey üslenmiş ve iki sezon devam etmiştir.
12 Mayıs 2012 tarihli kongre ile adı Yeni Malatya spor'dan Malatya spor Futbol Kulübü'ne dönüştürülmüş, renkleri sarı - kırmızı kabul edilmiştir ama UEFA kriterleri nedeniyle isim değişikliği TFF tarafından onaylanmamıştır. Son olarak Yeni Malatya spor ismiyle devam etmesine karar verilmiştir.
Bu arada Belediye başkanı Ahmet Çakır 2014 sezonu başlamadan Haziran ayında yapılan kongrede başkanlığa şimdiki Başkan Adil Gevreği önermiştir ve Adil gevrek seçilmiştir.
O günden bu güne kadar da birçok başarılarla birlikte örneğin Türkiye süper ligde 3. Olarak Avrupa ya takımın gitmesini Adil Gevrek sağlamıştır. Ancak son iki sezondur çok da iyi olduğunu iyi yönetildiğini söyleyemeyeceğimiz bir Yeni Malatya spor izliyoruz. Bu sene de en alt sırada olmak Malatyalıların canını çok sıkmakta ve üzmektedir.
İsterseniz tekrar Adil gevrek sürecine dönecek olursak Takımımız, 2014-15 sezonunda TFF 2. LİGİ şampiyon olarak tamamlamış ve Yeni Malatya spor tarihinde ilk kez 1. lig'e yükselmiştir.
Aynı Adil gevrek bir yıl sonra da 2016-2017 Sezonunda 1. Ligde 2. Olarak takımı Süper Lig'e taşımıştır.
Ondan sonraki sürecinde büyük bölümü başarılı geçerken ne yazık ki özellikle son iki sezon doğru düzgün bir yönetim biçimi ortaya konulamamış bazı yanlış hoca ve transferler sonucunda ne yazık ki bu sezon puan cetvelinin en altında olmak biz Malatyalıları çok fazla üzmekte ve sıkmaktadır.
Kısa ve öz olarak Efsane Malatya sporun son zamanlarda ki içine düştüğü akıbetini kimler tarafında karartıldığını ve 2. Olarak yeniden oluşturulan Yeni Malatya sporun da akıbeti Efsane Malatya spor kadar değilse de sonuç olarak oluşum ve son durumunu tarihe not düşmek üzere yazmaya çalıştım.
Görünen o ki herhangi bir mucize olmazsa seneye 1. Ligde oynayacağız gibi geliyor bana. Dilerim o mucize gerçekleşir ben yanılırım ve süper ligde devam ederiz.
ALT YAPI-LAR
Altyapı sistemi, oyunun aslında yeni nesle devri olarak açıklanabilir. Altyapı takımı genellikle küçük yaşlardaki oyuncular tarafından oluşturulmaya başlanır.
Kendi ilinde ilçelerinde yetenekli çocuklar belirlenerek bu Yeni nesilden seçmeler yapılarak takım için yeni oyuncular bulunur ve çok ciddi anlamda işi bilen amatörü seven ve o ilin yetiştirdiği teknik direktörler ile yapılan teknik ve sportif çalışmalarla idmanlarla yetiştirilmek üzere bir altyapı takımı kurulur.
Bu altyapı takım oyuncuları, yeterli seviyeye geldikleri zaman kendi kulübünde kalır ya da profesyonel olarak başka kulüplere de profesyonel olarak transfer olabilirler. Bu duruma futbolda altyapı sistemi denilmektedir.
Bunlar teorik tanımlamalar ve doğru tanımlamalar.
Bunların aksine Alt yapı olarak kurulan takıma bazı kulüp yöneticileri dışarıdan transfer yaptıkları gözlemlenmektedir.
Bu anlayış bu zihniyet Alt yapı anlayışına tamamen terstir ve yanlış bir uygulamadır.
Yukarda da belirttiğimiz gibi Alt yapı amatörce o bölgedeki yetenekli gençlerin bir araya getirilerek yetişmesi yetiştirilmesidir.
Bir futbolcunun özellikle yetenekli idmanlarını kaçırmayan takım arkadaşları ile iyi geçinen her türlü sporcu karakterliğine sahip olan kişi şayet imkânlar tanınmaz maçlarda olamamak gibi sorunlarla karşı karşıya kalırsa ondan faydalanmazsınız.
Hem o sporcuyu köreltir soğutursunuz hem de takıma kazanılması çok kolay kazanılmış bir sporcudan mahrum kalırsınız.
Alt yapı amatörce yönetilir profesyonelliğe sürecin tamamlanması ile evrilir. Kendi öz çocuklarının önünü açmanız için onlara takımda daha fazla şans tanımanız şarttır alt yapının var olmasının nedeni de zaten öz olarak budur.