İktidar; muhalefetin toparlanma görüntüsü vermesi ardından arta kalanlarla iş birliği gerçekleştirme gayretini artırmış bulunuyor.
Cumhur ittifakının ortaklık arayışı niteliksel veya niceliksel bir tercih olmanın ötesinde konsept bir tercih olarak ete kemiğe bürünüyor. Bu konsept hafızalarda yer edindiği gibi şiddet esaslı doksanlı yılların konseptidir.
Çilerli, Ağarlı Ekenli, Güreş’li, Şahin’li, Kısaca Jitemli yıllara benzer bir sürecin ve bu sürecin hayatta kalan aktörleriyle yeniden korkuya dayalı bir iktidar modelini tahkim etmek, mevcut iktidarın devamını sağlamayı amaçlıyor.
Tansu Çilerin yeniden aktif siyaset sahnesine çıkarılma çapası Cumhur ittifakı açısından ne derece yararlı olur bilemem ancak Çilerle ortaklaşmanın içerdiği politik niyet Türkiye’nin demokratik geleceği açısından hayra alamet bir durum değil.
Çünkü Çiller’i siyasi sahneye çıkaran cumhur ittifakı Çilerin politik potansiyelinden çok tabi olduğu derin ve karanlık ilişkiler özerinden ilgilenmektedir. Çiler başbakanlığı döneminde doğu ve güney doğu bölgelerinde işlenen faili meçhul cinayetler politikasında işbirliği içerisinde olduğu derin ve karanlık ilişki ağı ve bu ilişki ağının içinde bulunan aktörlerinin yaptıklarıyla anılmaktadır.
Çiler; Susurluk olayı henüz sıcakken Devlet için kurşun atanda kurşun yiyende şereflidir diyerek safını belirlemiş, hukuk devletiyle barışık olmadığını açıkça ifade etmişti. Çilerin kutsadığı kurşunlarla 17500 faili meçhul cinayet işlendiği gerçeği susurluk raporuna da yansımıştı.
Tansu Çiller’le kotarılmaya çalışılan ortaklık arzusu İttihat ve terakki anlayışı ile teşkilatı mahsusa nın ruhunu yansıtmaktadır. Bodrum marinadan verilen resmin tek eksiği Çillerdir.
Çilerin aktif siyaset için harekete geçirilmesi resmin tamamlanması anlamına gelir. Bu resim üzerinden Cumhur ittifakının güçlendirilmesi, mümkünse iktidar ömrünün uzatılması için çeşitli provokasyonların düşünülebileceğini yabana atmamak gerekiyor.
Dolayısıyla muhalefetin olaya bu pencereden bakarak daha cesur daha güven verici tutum ve hazırlıklar içerisinde olması gerekmektedir. Siyasal belirleyiciliği bilinmesine karşın HDP nin dışlanmaya devam edilmesi, iktidarın işine yaramaktadır. Muhalefetin bu handi kabı aşma cesaretini göstermesi, sağlam ilkesel birlikteliğe adım atması, mevcut durumu göz ardı edecek ilişki ve çekingenliklerden kaçınması gerekir. Geçici, günü kurtaran ittifaklar yerine ülkenin demokratik geleceğini önemseyen, önceleyen demokratik bir ittifaktan yana tercih yapılması, dar çıkar ve önceliklerden vaz geçilmesiyle başarmak mümkün olabilir.
Ülkenin içine düşürüldüğü ağır ekonomik, siyasal, diplomatik kriz ve tıkanma durumu sadece iktidar partilerinin değişmesi, yüzeysel bir restorasyon veya güçlendirilmiş parlamenter sistem söylemleriyle aşılamaz.
Son derece ağır ve derin problemlerin beklediği yeni iktidarın başarılı olma şansı baştan aşağıya kadar güçlü ortak bir değişim iradesiyle mümkün olabilir.
Başta yeni sivil demokratik bir anayasa olmak üzere Ekonomiden, siyasete, demokrasiden diplomasiye, yerel yönetimlerden kadın haklarına, Kürd sorunundan, alevi sorununa, İnsan haklarından çevre haklarına, çalışma hakkından, eğitim hakkına, hukuk sisteminden inanç haklarına kadar yepyeni ve radikal bir düzenlemeyi göze alamayan herhangi bir siyasi ittifak ne seçim öncesi ne de sonrasında başarılı olma şansına sahip olamayacak…