Anadolu Bölgesinde yaşayan toplumların konar-göçer bir yaşam tarzı nedeniyle yılda bir kez bir araya gelmek ve birlikteliği sağlamak amacıyla toplanmaları, sorunlarını konuşmak üzerine bir araya gelerek birlik sağlanır.
Bu günün önemi ve anlamı nedeniyle, toplumu bir araya getirmek ve Horasan Erenlerinden Abdal Musa Erenlerin dergâhında ki bereketi nedeniyle bu günlerin devamı sonrasında lokma dağıtımı yapılmasından dolayı bu birlikteliğe Abdal Musa Lokması adı verilmiştir.
Geleneklerimiz içerisinde önemli bir yeri olan Abdal Musa Lokması, Her yıl düzenli olarak yapılan, birlik ve beraberliğin en güzel örneğini teşkil eden, insanları bir araya getiren kaynaşma biçimidir. Burada amaç kurban kesip etli-pilav yeme geleneği değildir. Amaç birlikteliği sağlamak, bir çatı altında toplanmaktır.
Abdal Musa Lokması, oluşturulacak bir heyetin önderliğinde yapılan birlikteliğin simgesidir. Yapılacak hazırlık da herkesin katkısının sağlanması amaçtır. Alınan kurbanlar, bu heyetin kontrolünde dualar yapılarak kesilir.
Birlik ve dirliği temsil eden Abdal Musa tören ve şöleni; Alevi Örf Hukuku'nda çok önemli bir faktördür. Kesilen kurbanlar ve yiyecekler toplu olarak yenir. Ayrıca evinde kendi imkânlarıyla hazırlamış oldukları yiyecekleri de getirerek, orada bulunan herkesle paylaşma ve dağıtılması ve yenmesidir. Dargınlar ve küsülüler barıştırılır.
Abdal Musa'dan sonra cemaatin bütünlüğü sağlanarak çıkılmış olur. Burada ki asıl bilinmesi gereken nokta, birlik ve beraberliğin önemi vurgulanmaktadır.