İlk ismiyle altılı masa, şimdiki ismiyle millet ittifakının “milliyetçi” ortağı İYİ partinin ideolojik ve nobran dayatmaları; yirmi yıllık baskıcı bir iktidarın her türlü politik, ekonomik, psikolojik, sosyal, fiziki baskısı altında bunamış ve bundan bir an önce kurtulmayı hayal edinen toplumun umut ve beklentilerini ortadan kaldırıyor.
İttifak ortaklarının, birbirleriyle olan benzemezlikleri, ilkesel yetmezlikleri nedeniyle çok sağlıklı bir ittifak oluşturamayacakları belliydi. Mevcut gelgitler siyaset ve sosyoloji bilimiyle ilgili birazcık malumatı olanlar açısından sürpriz olmadı. Ancak çaresizliğin yol açtığı toplumsal talep ve sahiplenme, bu ittifaka belli bir güç ve saygınlık kazandırarak umut olmasına yol açtı.
Altı bileşenden oluşan ittifakın beş partisi sağ, milliyetçi enstrümanı çalarken, oy oranı açısından ittifakın en büyüğü ve aynı zamanda organizatörü durumunda olan CHP ise büyüklüğünün de vermiş olduğu öz güvenle bas tonu yüksek daha farklı bir enstrümanla eşlik ettiği için orkestrada ciddi uyumsuzluğa yol açtı.
Özellikle CHP nin yüksek dayanışmasıyla zemin yakalayan İYİ parti, toplumun umutla sarıldığı ittifakı kendi ideolojik aksına çekmek için elinden geleni ardına bırakmıyor.
Önce mevcut siyaset denklemindeki belirleyiciliği dost, düşman herkes tarafından kabul edilen ve bir önceki seçimde altı milyondan fazla oy almış, bir sonra yapılacak seçimde de daha fazla oy alabilecek HDP yi ırkçı kodlar üzerinden kriminalize ederek dayanışmanın dışına itmek için bütün hünerini ortaya koydu ve bunu bir ölçüde başardı. İYİ parti bununla yetinmeyerek, şimdi de aday tercihi noktasında kendisini masada siyasi aktör haline getiren CHP ye ayak oyunlarıyla müdahale ederek Kılıçdaroğlu’nu “ istemezük” nidalarıyla saf dışı bırakmak üzere ittifakı dağıtma zeminini hazırlıyor.
İYİ parti dâhil ittifak içindeki beş siyasi partinin toplam oy oranı CHP nin alacağı oy oranının çok aşağısında olduğu bir yerde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun bana göre oldukça sığ, benmerkezci tutumu ve ciddi bir liderin oynamayacağı Yeşilçam repliklerine rağmen adaylık istemleri gerek teamül gerekse beraberliğin oluşumundaki toparlayıcı emek ve çabalar açısından son derece hakkaniyete uygundur.
Aday belirleme noktasında CHP nin içişlerine müdahale sayılabilecek girişimler birliktelik ruhuna aykırı ve şık olmayan bir durumdur. İYİ partinin itiraz biçimi ve zamanlaması her türlü tahammüllü zorlamakta adeta açıktan ittifakı etkisiz hale getirmektedir.
Seçime çok az bir süre kalmışken, herkesim için bir hayat memat durumu yaşanırken iyi parti içinden her gün farklı isimlerin sarsıcı söylemlerle ortaya çıkması ittifakın bütünlüğünü sarstığı gibi inandırıcılığını da aşındırmaktadır.
İttifakı sarsan bu çıkışların spontane çıkışlar olmadığı kuşkusu da her geçen saat güçleniyor. Bu belirsiz ve enfektif durumun devam etmesi, adayın bir an önce netleşmesini engelleyen tutumun sürmesi, ülkeyi geri dönülmez bir aşamaya sürükleyeceği gerçeği İYİ partiyi ne kadar ilgilendirir bilemem ancak her geçen dakika muhalefetin aleyhine işlediğini görmemek körlük olur.
Evet sakat başlayan, Kürtleri, solcuları, Alevileri, emekçileri, Kadınları, yoksulları dışlayan bir ortaklığın varacağı yer ancak bu kadar olur. CHP kendi Frenkaştaynını yaratma yerine olması gereken yerde ve olması gereken kesimlerle ittifak geliştirmiş olsaydı bu gün bu işbirliği ilişkisinde bu duruma gelinmez, bu gel gitler yaşanmazdı. Umarım vakit geçmeden herkes aklını başına devşirir.