6 ŞUBATIN 2. YILI BİTERKEN.....!!
Bugün 6 Şubatın anma törenleri tüm deprem yaşanan illerde ilçelerde üst düzey yetkililerinde katılımı ile törenler anmalar yapıldı.
Bende 6 Şubat depremlerinin ikisini de canlı canlı yaşayan depremzade olarak depremde hayatını kaybeden elli üç binden fazla insanımızı kardeşlerimizi rahmetle anıyorum ailelerine sabır dilerken depremde yaralı çıkabilenlere çıkanlara saglık ve acil şifalar diliyorum.
Herkese saglik huzur ve baris dolu mutluluklar diliyorum
6 Şubatın asrın felaketinin üzerinde iki yıl geçti.
PEKİ NE DEĞİŞTİ!?
Öncelikle en önemli konu depremde evi yıkılan dolayısıyla kafasini sokacak başka bir yeri olmayan vatandaşların hak sahipligini hak eden vatandaslar haklarını alabildilermi?
Bana göre kocaman bir HAYIR.
Bir yılda konut sorununu çözeceğim diyenler iki yil geçmesine rağmen 11 il ve ilceler dahil toplamda %30 konut ancak... oda yarım yamalak vermek için verdiler verirken de şov üstüne şov yaptılar.
Şöyle ki kuralar çekiliyor anahtar verilecek anında vatandaşın önüne bir takım evraklar konuluyor ve imzala deniliyor.Neyi neden imzaladığını bilmeyen vatandasin ileriki süreçte başına ne gelecek hiç belli değil.
Bununlada yetinmiyor sözde teslim ettikleri konutlarda tam teşekküllü alt yapi yok elektirik yok su yok hatta bu kış günü dogal gaz da çoğunda yok..!! Ya da çekilmemiş
Bütün bunları kabul etmek mümkün değil ama kabul edelim
Şehrimizin kimyasını bozdular kültürünü allak bullak ettiler.
Depremi fırsata çevirmeyi kentin başta trafik sorunu olmak üzere bir çok sorunun daha kolay çözüleceği firsatlar ellerine geçmişken bu fırsatı hoyratça harcadılar.
Neden? derseniz...
Birileri Ankara da oturarak belki Malatyanin cografi yapısını yerleskesini caddesini sokagini bilmeden hiç görmeden planlar projeler çizdiler ve bunu uygulamaya koydurttular.
Benim Malatya da ki belediye başkanım,etkili ve yetkili bürokratlarda bu talihsiz projelere uydu ve uyguladılar.
Şehirler yerleşim yerleri Allah göstermesin böyle felaketlere uğrayıp yıkıldığı zaman kendi kentinde ki yetişmiş ehliyetli insanlarla STK temsilcileri ile kentin kültürünü anılarını yerleşim düzenini bilen tüm insanlarla bir araya gelinir şehrin lehine kararlar alınır ve bu projelendirilerek uygulamak üzere icraate geçilir.
Şehrimizde Şehircilik adına cok onemli projelere imza atmis çok yetenekli mühendisler mimarlar ve teknik kadroların odaları var ve örgütlüler.
Bu insanlara gelin arkadaş bu şehrin sorunlarını hep beraber çözelim deseydiniz onlar hayırmı diyeceklerdi..hiç sanmıyorum.
Malatyanın yerleşim yeri yine zamanında aklı evellerin bireysel çıkarları hareket eden bir avuç insanın kendilerinin ve ailelerinin menfaatlarini düşünerek ve insanları kandırarak asil yerleşim yeri ne değilde bu günkü sulak bölgeye yerleştirmişler. Ancak bunun cezasını acısını Malatyanın halkı depremde canıyla malıyla ödemiştir.
Şu anda Malatya yerleşkesi yanlis ve hatalı plan ve proje ile şehrin ve halkın kaderi ile oynuyorlar.
Bizim çocuklarımız torunlarımız da kaç sene sonra bu gün yapılan yanlışların cezasini çekecek belkide onlarda bedeller ödeyecekler.
Modern çağdaş şehirlerin çok önemli meydanları trafiği rahatlatacak caddeleri hatta sokaklari olmalı.
Hani Malatyada meydan varmı !!?
Eski belediye binasının yeri emeklilerin parkı denilen yeri de her şeyde olduğu gibi emekli kardeşlerime çok gördüler.
Bir ay Söğütlü camiyi yapacak yer aradılar ve bula bula emekliler parkını buldular.
Neticede o bölgede hiç cami yokmuş gibi.
Yeni cami,Kığılı cami yokmuş gibi
Kuş uçuşu aralarinda yaklasik 100 er metre mesafe olan üç cami üçgeni ni bir araya getirdiler ve o meydanı da yok ettiler.
Cumhur Başkanımız başta olmak üzere bölgeye bakanlar üst düzey bürokratlar depremde mağduriyet yaşayan illeri geziyor ve görüyorlar ancak halkımızı depzedelerimizi rahatlatacak sorunlarına çözüm süreci bile sunmuyor sunamiyorlar.
Bir hafta önce Cumhur başkanı Malatyaya geldi iyi ki gelmiş
Belediyelerimiz o sıra yollarin asfaltıni süs çiçeklerinin bakımını bayagi güzel yaptılar arkasinda o gitti aynı tas aynı hamam.
Ayda bir gelseler asfaltlarımiz ve çiçeklerimiz tertemiz olurdu.
Tekrar soruyorum hepimiz bu asrin felaketini yaşadık.
Ancak halkımız birinci gün nasıl perisan olduysa şu günde o şekilde hatta ekonomik olarakta o gününden daha da beter durumdalar.
Insanlar üç kışı konteynirde çadırda geçirdi daha ne kadar kış kalacak belli değil
Malatya da konteynirlerde 120 bine yakın insan yaşıyor hepsi mutsuz huzursuz ekonomik sorunlarla baş başalar ve can alıcı sorunla uğraşmaktan bıkmış bitmiş durumdalar.
Iki yıl bitti ancak depremzedelerde bitti bitiyor...!!
Şimdi soruyorum sormayada devam edecegim.
Malatya halkının özellikle deprem mağdurlarının sorunlarını ne zamana kadar çözeceksiniz?
Iki yıl önce asrın felaketiyle yerle yeksan olmuş bu şehire ne zaman gerçek anlamda sahip çıkacaksınız..!?