YERLİ VE MİLLİ NE DEMEK?
Yerli ile Milli kavramlar arasında yakın bir ilişki olduğunu sanmıyorum. Her iki kavram da ayrı şeyler ifade ettiği kanaatindeyim.
Yerli kavram olarak bir yer veya bölgede yetişen ürünler yerli ürünlerdir. Yani o bölgeye ait ürünlerdir. Yerli sebze, yerli meyve, yerli üretim gibi.
Milli kavramı ise bölgeselliği aşarak genel bir kavramdır. Milli kavramının esprisi ise dildir. Milli devlet, milli atlet, milli sporcu gibi kavramlar ise bir dili konuşan topluluğun tamamını kapsar.
Milli devlet, Bir burjuva kavramıdır. Burjuvaların serbest rekabetçi dönemini kapsar. Burjuvalar halklarını kendileri sömürmek ve yabancı burjuvalarının bu pazara girmelerini önlemek amacıyla ortaya attıkları bir kavramdır. Yurtsever, vatansever ve benzeri kavramlar bu dönemde ortaya atılmış kavramlardır.
Milli devletler genellikle ulusal bağımsızlığı da ifade ederler. Tarihteki antiemperyalist savaşların tamamında milli bağımsızlık ve özgürlük vardır. Kuvveyi Milliye, Cezayir Bağımsızlık Savaşı,Vietnam,Kore, Filistin gibi ulusal kurtuluş savaşları aynı zamanda milli savaşlardır.
Ulus devletleri ise tekçidir.Tek dil,tek din üzerinde ifadesini bulur.Kaderde,tasada birlik olmak gerekliliğine inanır.Kendi dilinde ve kendi dininde başka dil ve din tanımaz.Halkların bir araya gelmesini önler.Tekçi olduğu için kendi içindeki başka dil ve dinler ile sürekli çatışma halindedir.Kendi içinde barışı sağlama imkanı yoktur.Başka milletleri ve dinleri yok etmeye çalışırken demokrasiden uzaklaşır ve ırkçılaşır.
Son İstanbul mitinginde istenilen 550 yerli ve milli vekil günlerdir televizyonlarda ve basında tartışılıyor.Her görüş kendince buna bir yorum getiriyor.Ne ifade ettiğini kimse anlamıyor ve hedefe HDP konuluyor.Buradaki kastın HDP olduğu söyleniyor.Bu anlayışa göre HDP barajın altında kalırsa vekiller yeri ve milli olur deniliyor.
Milli devletlerde başka dilleri konuşan insanlarla bir arada yaşama ve demokratik yönetim söz konusudur.Çünkü bu süreç serbest rekabetin zirveye ulaştı bir dönemdir.Sermaye için istenen demokrasi,başka dilleri konuşan milletler de yararlanır ve bu sürece “Milli Demokratik Devrim” süreci denir.Burada bir çelişki olduğu kanaatindeyim.
Ulus devletlerinde ise tekçilik hakimdir.Milli devletler gibi demokratik olma şansı yoktur.
AKP,13 yıllık süre içinde hem liberal,hem küresel ekonomik politikalar uygulayarak ne yerli,ne de milli ekonomik politikalar üretebildi.Gelin AKP nin şu 13 yıllık iktidar politikalarını Millilik esasında inceleyelim.
1-KİT ‘leri yerli ve yabancı şirketlere satan bir anlayışta milli duruş olmaz.
2-NATO ile birlikte milli duruş olmaz.
3-Küresel sermaye ile birlikte iş tutmakla milli ekonomi olmaz.
4-Emperyalizme göbekte bağlı bir ekonomide milli devlet olmaz.
5-Irak’ın işgalini savunan ve işgalci güçlere yardım eden bir anlayışta milli duruş olmaz.
6-Emperyalizmin yanında yer alarak,IRAK,SURİYE,LİBYA gibi ülkelerde darbeler yaparak anti emperyalist politikacıları yıkarak ,onların yerine işbirlikçileri getirerek milli politika olmaz.
7-Komşumuz Suriye’de emperyalistlerin isteği doğrultusunda oralarda mezhep savaşında taraf olmakla milli politika olmaz.
Bu tür maddeleri çoğaltmak mümkün.Ancak milli olmak için önce 1948 Marşsal Planına kadar olan süreçte, Cumhuriyetin sürecine baksınlar.Onu kabul etmiyorlarsa birazcık zahmet edip kafasını kaldırıp İran’a baksınlar.
Aksine bu insanların zekasıyla alay etmek olur.