ALTIN
 3.042,49
DOLAR
 35,5025
STERLİN
43,1833
EURO
 36,2485

 

 

Atatürk ve Abdülhamit tarihimizde iki önemli şahsiyettir. Abdülhamit padişahlığı ve hilafeti ve diktatörlüğü temsil eder. Atatürk ise cumhuriyeti, laikliği,  çağdaşlığı ve demokrasiyi temsil eder.

Bugün Türkiye’de kemikleşmiş iki siyasi güç hep devlete egemen olmaya çalışmıştır. Birisi AKP, diğeri ise CHP dir. AKP nin tarihi kökleri padişah 2.Abdülhamit’e dayanır. CHP nin kökleri ise Abdülhamit’i deviren İtaati Terakki partisine dayanır.

1909 yılında Mahmut Şevket Paşa öncülüğünde İtaatçiler 2.Abdülhamit’i tahtan indirdikten sonra Osmanlı ricali ikiye bölündü. Meşrutiyetçiler ve Padişahçılar (Abdülhamitçiler). Meşrutiyetçiler İtaati Terakki Partisini kurarak yenilikçiliği temsil ettiler. Abdülhamitçiler ise Hürriyeti İtilaf Partisini kurarak padişahlığı ve muhafazakârlığı savundular.

Tarihsel Süreç içinde İtaati Terakki Partisi içinde çıkan MUSTAFA KEMAL kurtuluş savaşının öncülüğünü yaptı. Kurtuluşun zafere kavuşmasından sonra da CHP yi kurarak bugüne taşıdı.

Abdülhamitçiler ise Hürriyeti İtilaf partisi, DP, AP, ANAP, AKP sürecinde ülkeyi buraya taşıdılar. Hep muhafazakâr oldular. Hep demokrasiye kapalı kaldılar.

 

DEMOKRASİMİZ AÇISINDA KİMDİR ABDULHAMİT.

 

Padişah Abdülaziz şaibeli bir şekilde öldürüldükten sonra yerine oğlu 5. Murat getirildi. Akli dengesi yerinde olmadığı için tekrar padişahlıktan alındı. Yerine 1876 yılında 2.Abdülhamit Padişahlığa getirildi. Padişahlığa getirilmeden önce Osmanlı aydınlarına meşrutiyete geçme sözü vermişti. Bu verdiği sözden dolayı padişah yapıldı. Bu amaçla Mithat Paşa sadrazamlığa getirildi.

Padişah 2.Abdülhamit padişah olur olmaz verdiği sözün gereği 1876 yılında 1.Meşrutiyeti ilan etti.

Meclis-İ Mebus an kuruldu. Padişahın yetkileri Meclisi Mebussan ile bölüştürüldü.

İlk Anayasa “Kanun-ı Esasi’ye” kabul edildi. İlk defa padişahın yetkileri yazılı kural haline getirildi.

Osmanlı aydını böylece demokratikleşme açısında önemli bir mevzi kazanmıştı. Ancak 1877 yılında başlayan Osmanlı Rus harbi ( 93 harbi) gerekçe gösterilerek kazanılan bütün demokratik haklar askıya alındı.

 

Kanunun-ı Esasi, ayaklarıma dolaşıyor denilerek padişah tarafında kaldırıldı.

Kurulan ilk meclis olan Meclis-i Mebus an, Ayan Meclisi kapatıldı.

Bu işlerin mimarı olan Mithat Paşa, Yıldız Sarayında 3 yıl sonra öldürüldü.

33 Yıllık katı bir istibdat dönemi başladı.

İspiyonculuk ve jurnalcilik en çok bu dönemde pirim yaptı.

İngilizler,  her istediğini ondan kopardılar.

1909 yılına kadar 33 yıl Osmanlı devletini tek başına yönetti.

33 yıllık istibdat döneminde Osmanlı sürekli toprak kaybetti.

 

BU DÖNEMDE KAYBEDİLEN TOPRAKLAR

 

1-Kıbrıs’ta İngilizlere üs verildi ve İngilizler Kıbrıs’a yerleşti. İngilizler bu anlaşma sayesinde Süveyş Kanalı hâkimiyetini ele geçirdiler.

2-Duyun-i umumiye ile Osmanlı maliyesini batılılara kaptırdı.

3-Tunus, Fransızlar tarafından işgal edildi.

4-Mısır, İngilizler tarafından işgal edildi.

5-Bosna Hersek, kaybedildi.

6-Bulgaristan, bağımsızlığına kavuştu.

7-Kars, Ardahan, Batum Rusların eline geçti.

Sonuçta hem Osmanlı demokrasisi için çok kötü bir süreç olmuştur. Hem de toprak kaybı açısında hayli toprak kaybedilmiştir. Bu süreçte Osmanlı çok kapalı bir süreç geçirmiştir. Bu süreç Osmanlının da sonunu hazırlamıştır. Demokrasimiz adına birileri 2.Abdülhamit’i savunuyorsa zekâmızla alay etmiyor da ne yapıyor?

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.